Oponki z serem

Rozpoczynając przygotowania bloga do tłustego czwartku, zaczęliśmy od bardzo prostego przepisu na oponki z serem. Jako jedyne z tradycyjnych tłustoczwartkowych smakołyków nie wymagają dużego nakładu pracy, wystarczy tylko zagnieść i odpowiednio wyciąć ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu w rodzinnym domu i dawniej był często wykorzystywany do robienia oponek z serem. Dzisiaj więc przypomniałam sobie smak dzieciństwa, a Bartkowi, który do tej pory nie miał okazji ich spróbować, bardzo posmakowały. 🙂
Oponki z serem – składniki
- 1/2 kg białego sera
- 3 jajka wielkości L
- 80 g margaryny
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki cukru
- 550 g mąki
- 3 kostki smalcu (750 g) do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na stolnicę wyłożyć ser i margarynę, pokroić nożem. Wbić jajka, dodać cukier, przesianą mąkę oraz sodę. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować je na placek grubości ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka. W środku każdego kieliszkiem wyciąć dziurkę. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać nowe oponki.
W szerokim i niewysokim garnku rozgrzać powoli smalec do 175oC. Wkładać ostrożnie po kilka oponek, smażyć aż zrobią się złociste od spodu, przewrócić patyczkiem na drugą stronę i dalej smażyć do uzyskania złotego koloru. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Oponki z serem można posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników otrzymamy ok. 50 oponek z serem.
Podobne przepisy






2 Komentarze
M&B
5 lutego 2016 at 12:39
Jedyne oponki, jakie kojarzę, to kupowane przez Mamę obok dzisiejszego McDonalds ale one były chyba inne. Pamiętam ich smak i ciepłą papierową torebkę w rękach, a także rozczarowanie, gdy pewnego dnia budka na zawsze zniknęła. Pozdrawiam. 🙂
M.J. :)
4 lutego 2016 at 12:33
Oponki są pycha ! 🙂 miałam gdzieś przepis, ale z niedokładną ilością mąki… No to teraz już wiem ile dokładnie jej potrzeba 🙂 niebawem skorzystam z Twojego przepisu 🙂 a swoją drogą dziwię się, że Bartek nigdy tego nie próbował 😉 pozdrawiam serdecznie 🙂