Carpaccio z buraczków pieczonych
Podczas naszego pobytu w agroturystyce @podjablonia na śniadanie było m.in. buraczkowe carpaccio. Inspirując się tym daniem, przygotowaliśmy carpaccio z buraczków pieczonych z dodatkiem delikatnego, kremowego sera owczego. Słodycz buraków dobrze komponuje się ostrością rukoli i słodko-kwaśnym sosem na bazie musztardy francuskiej. Całość dopełniają chrupiące prażone pestki dyni, słonecznik i orzechy włoskie.
Carpaccio z buraczków pieczonych – składniki
- 4 średnie buraki
- 150 g owczego sera kremowego
- 1 opakowanie rukoli
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- kiełki
Sos:
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki czerwone umyć, każdy oddzielnie zawinąć w aluminiową folię. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 60-90 minut – do miękkości. Po tym czasie buraki wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. Następnie odwinąć z folii, obrać i pokroić w cienkie plastry.
Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika, pestki dyni i orzechy włoskie.
W miseczce wymieszać składniki sosu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na talerz wyłożyć rukolę, ułożyć plastry pieczonych buraczków, polać sosem. Na środku ułożyć kremowy owczy ser, całość posypać uprażonymi dodatkami oraz kiełkami.
Carpaccio z pieczonych buraczków podawać od razu po przygotowaniu.