Pieczona brukselka

Pieczona brukselka posmakowała nawet Bartkowi, który do tej pory wzbraniał się od jej jedzenia. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby zniwelować charakterystyczny smak i zapach tych małych kapustek. Użyliśmy mało popularnego w Polsce sosu Worcestershire, ale z powodzeniem można go zastąpić łatwo dostępnym sosem sojowym. Jeśli lubicie nieco pikantniejsze dania, to do marynaty można dodać odrobinę chili i miodu, a pieczona brukselka nabierze nowego wymiaru, którym przekona do siebie brukselkowych niejadków. 🙂
Pieczona brukselka – składniki
- 500 g brukselki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- świeżo mielony pieprz
|
Wykonanie
Brukselkę umyć, usunąć zewnętrzne liście i odciąć końcówki, większe sztuki dodatkowo przekroić na pół.
Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i sos Worcestershire, wsypać czerwoną paprykę i świeżo mielony pieprz, wymieszać. Następnie dołożyć wcześniej przygotowaną brukselkę, przemieszać, aby pokryła się oliwą i przyprawami.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), wstawić brukselkę, piec ok. 45 minut – w trakcie pieczenia kapustkę przemieszać.
Pieczona brukselka sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
|
Podobne przepisy
