Pieczona brukselka

M&B
pieczona brukselka

Pieczona brukselka posmakowała nawet Bartkowi, który do tej pory wzbraniał się od jej jedzenia. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby zniwelować charakterystyczny smak i zapach tych małych kapustek. Użyliśmy mało popularnego w Polsce sosu Worcestershire, ale z powodzeniem można go zastąpić łatwo dostępnym sosem sojowym. Jeśli lubicie nieco pikantniejsze dania, to do marynaty można dodać odrobinę chili i miodu, a pieczona brukselka nabierze nowego wymiaru, którym przekona do siebie brukselkowych niejadków. 🙂

Pieczona brukselka – składniki

  • 500 g brukselki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • świeżo mielony pieprz




Wykonanie

Brukselkę umyć, usunąć zewnętrzne liście i odciąć końcówki, większe sztuki dodatkowo przekroić na pół.

Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i sos Worcestershire, wsypać czerwoną paprykę i świeżo mielony pieprz, wymieszać. Następnie dołożyć wcześniej przygotowaną brukselkę, przemieszać, aby pokryła się oliwą i przyprawami.

Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), wstawić brukselkę, piec ok. 45 minut – w trakcie pieczenia kapustkę przemieszać.

Pieczona brukselka sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.




pieczona brukselka

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pieczona brukselka
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis