Makaron z krewetkami i pomidorkami

W tym roku jesteśmy przygotowani na Światowy Dzień Makaronu i publikujemy jeszcze gorący przepis na makaron z krewetkami i pomidorkami. Do naszej potrawy użyliśmy makaronu tagliolini barwionego burakiem i sepią, po którego sięgnęliśmy do naszych zapasów. Ozdobne talerze, złote sztućce oraz zapalone do zdjęć świece były zaczątkiem do spędzenia romantycznego popołudnia przy dobrym jedzeniu. 🙂
Makaron z krewetkami i pomidorkami – składniki
- 200 g krewetek (zamrożone)
- 250 g makaronu (np. tagliolini, tagliatelle)
- kilkanaście pomidorków (np. koktajlowe, papryczkowe)
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej pikantnej papryczki chili (bez pestek)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Dodatkowo:
- 1 limonka
|
Wykonanie
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Pomidorki umyć, przekroić na pół.
Pietruszkę opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać pokrojony czosnek i chili, podsmażać 2 minuty.
W tym samym czasie rozpocząć gotowanie makaronu – al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu należy odlać 1/2 szklanki wody i zachować ją do dalszego przygotowania potrawy.
Na patelnię dorzucić opłukane pod bieżącą wodą krewetki, smażyć, aż zmienią kolor na różowy. Przełożyć je na talerzyk, a na patelnię wlać wino. Gotować 5 minut.
Wsypać z powrotem krewetki, dodać ugotowany makaron, wlać wodę z jego gotowania oraz wsypać pomidorki i natkę pietruszki. Przemieszać, gotować 2 minuty, aby całość się zagrzała.
Makaron z krewetkami i pomidorkami doprawić do smaku solą oraz pieprzem, danie można także skropić sokiem z limonki.
|
Podobne przepisy
