Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną
Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną to kulinarny efekt rozmowy z Koleżanką z pracy, która robi zwykłe gołąbki z tym zdrowym dodatkiem. My nie mieliśmy czasu na zajęcie się całą kapustą, więc starliśmy ją na tarce, dodaliśmy ugotowaną kaszę jaglaną oraz mielone mięso i zrobiliśmy gołąbki bez zawijania. W połączeniu z sosem pomidorowym, także samodzielnie zrobionym, smakowały doskonale, zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu i przygotowania rodzinnej porcji sycących gołąbków bez zawijania z kaszą jaglaną.
Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną – składniki
Gołąbki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 500 g kapusty
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
- 700 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, cukier do smaku
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia gołąbków
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Gołąbki:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie. Gdy woda jest już czysta, kaszę zalać wrzącą wodą i odstawić na 3 minuty, po czym kaszę jaglaną odsączyć i przełożyć do garnka. Zalać ją 2 szklankami gorącej wody, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 15 minut – nie mieszać. Kaszę pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 20 minut. Następnie kapustę mocno odcisnąć z wody i przełożyć do miski.
Do kapusty dodać mięso mielone, kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, jajka i koperek. Wyrobić masę, doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa nie była lepka i gęsta, dodać jeszcze trochę bułki tartej.
W dłoniach formować podłużne i pękate kotleciki, obtoczyć je w mące i podsmażać na oleju – z każdej strony na złoty kolor. Z podanych proporcji otrzymamy ok. 13 gołąbków wielkości dłoni.
Sos pomidorowy:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju (na dużej patelni). Wlać przecier pomidorowy, gotować ok. 20 minut, aby sos się zredukował. Dodać łyżkę masła, wmieszać je w sos pomidorowy.
Wykonanie
Do gorącego sosu pomidorowego włożyć gołąbki bez zawijania, gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez 20-25 minut.
Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną podawać na gorąco jako samodzielne danie obiadowe lub z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
|
1 Komentarze
ewa
4 stycznia 2017 at 13:41
takich gołąbków jeszcze chyba nie jadłam