Pszenno-żytni chleb z ziarnami

Naszego domowego wypiekania chleba ciąg dalszy. 🙂 Tym razem pieczywo wzbogaciliśmy nie tylko o mąkę żytnią pełnoziarnistą, ale również o dużą ilość ziaren. Wykorzystaliśmy również drożdże instant, które wreszcie miały okazję wykazać się w działaniu z nieco cięższą mąką żytnią. Z ostatecznych efektów jesteśmy bardzo zadowoleni, pszenno-żytni chleb z ziarnami wyszedł smaczny, pachnący, z chrupiącą skórką, wilgotny i długo zachowujący świeżość. 🙂
Pszenno-żytni chleb z ziarnami – składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
- 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane)
- 1 łyżeczka kminku
- 500 ml wody
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia keksówki
- bułka tarta do posypania keksówki
|
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać drożdże, sól, ziarna, kminek, wlać wodę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki, powierzchnię wyrównać łyżką maczaną w wodzie, następnie wzdłuż zrobić nacięcie. Dodatkowo można posypać ziarnami.
Do piekarnika na spód wstawić żaroodporne naczynie z wodą, rozgrzać do 190oC (z termoobiegiem).
Pszenno-żytni chleb włożyć do piekarnika, piec 70-75 minut.
|
Podobne przepisy
