Pszenno-żytni chleb z ziarnami

M&B
Pszenno-żytni chleb z ziarnami

Naszego domowego wypiekania chleba ciąg dalszy. 🙂 Tym razem pieczywo wzbogaciliśmy nie tylko o mąkę żytnią pełnoziarnistą, ale również o dużą ilość ziaren. Wykorzystaliśmy również drożdże instant, które wreszcie miały okazję wykazać się w działaniu z nieco cięższą mąką żytnią. Z ostatecznych efektów jesteśmy bardzo zadowoleni, pszenno-żytni chleb z ziarnami wyszedł smaczny, pachnący, z chrupiącą skórką, wilgotny i długo zachowujący świeżość. 🙂

Pszenno-żytni chleb z ziarnami – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
  • 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 500 ml wody

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia keksówki
  • bułka tarta do posypania keksówki




Wykonanie

Do miski wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać drożdże, sól, ziarna, kminek, wlać wodę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki, powierzchnię wyrównać łyżką maczaną w wodzie, następnie wzdłuż zrobić nacięcie. Dodatkowo można posypać ziarnami.

Do piekarnika na spód wstawić żaroodporne naczynie z wodą, rozgrzać do 190oC (z termoobiegiem).

Pszenno-żytni chleb włożyć do piekarnika, piec 70-75 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pszenno-żytni chleb z ziarnami
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis