Pasztet z indyka

Pasztet z indyka jest delikatny i bardzo smaczny. Jak to przy robieniu pasztetów bywa, przygotowanie jego zajmuje trochę czasu, ale wszystkie czynności nie są trudne i długotrwałe. Domowy pasztet z indyka sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jako przekąska wyłożona na talerz. Świetnie smakuje z ćwikłą lub ketchupem, a także z warzywami np. sałatą lub pomidorami.
Składniki na pasztet z indyka
- 1 1/2 kg mięsa z udźca indyka (bez kości)
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 g podgardla
- 3 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 duża cebula
- 3 kajzerki
- 3 jajka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej lub smalec do smażenia
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówek
Wykonanie
Mięso z indyka oraz podgardle umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Do dużego garnka włożyć mięso indycze, podgardle. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Po tym czasie wodę zlać, mięso opłukać, a garnek umyć z powstałego osadu. Mięso ponownie włożyć do garnka, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec, całość zalać wodą. Gotować na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Następnie mięso oraz warzywa wyłowić, odstawić do przestudzenia, odlać ok. 1/2 litra wywaru.
W czasie gotowania mięsa umyć wątróbkę, usunąć z niej białe błony, pokroić na mniejsze kawałki. Obrać cebulę i pokroić ją w plastry. Na patelni rozgrzać olej lub smalec, zeszklić cebulę, a pod koniec dodać wątróbkę, chwilę ją przesmażyć.
Bułki kajzerki zalać przestudzonym wywarem z gotowania mięsa, odczekać aż namokną, następnie odcisnąć nadmiar płynu.
Zimne mięso, warzywa, cebulę, bułki oraz wątróbkę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajka, wsypać sól, pieprz, a także przyprawy (majeranek, gałkę muszkatołową, imbir), całość dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dwie keksówki (15/20 cm) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać jej powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 60 minut. Pasztet z indyka pozostawić w formach do całkowitego wystygnięcia.
Podobne przepisy
