Torcik dyniowo-czekoladowy
Podobno jestem na diecie, tymczasem w naszej kuchni ostatnio pojawiło się dużo słodkości. W tym tygodniu planowaliśmy „mały odwyk”, ale nic z tego – odwiedziny Koleżanki stały się pretekstem do upieczenia czegoś nowego. Ponownie sięgnęliśmy po dynię, która nam się jeszcze nie przejadła. Naszemu Gościowi torcik dyniowo-czekoladowy bardzo smakował i zgodnie z życzeniem przepis dołączył do Jej kolekcji. Z ciastem szybko się uporaliśmy i z pełnymi brzuchami wróciliśmy na dietę. 😉
Torcik dyniowo-czekoladowy – składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g orzechów laskowych lub włoskich
- 250 g puree z dyni
- masło do wysmarowania formy
Masa śmietankowa:
- 250 g śmietany 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
- marmolada dyniowa
- czekolada do posypania
- orzechy do posypania
|
Przygotowanie
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą pianę, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodać puree z dyni – cały czas miksując.
Czekoladę i orzechy posiekać nożem na drobne kawałki i wmieszać je łyżką w ciasto.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, wlać równomiernie ciasto.
Piec 30-40 minut w temperaturze 180oC z termoobiegiem, odstawić do wystygnięcia.
Masa śmietankowa:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan-fix, chwilę jeszcze miksować.
Wykonanie
Ciasto posmarować warstwą marmolady, następnie rozprowadzić śmietanę i posypać posiekanymi orzechami oraz startą na tarce czekoladą.
|