Tort truskawkowy

Poniedziałek, wracamy zmęczeni do domu po pierwszym dniu pracy, nieznośny upał na dworze daje we znaki. Tuż za progiem nastrój się poprawia, ponieważ cieszymy się perspektywą sięgnięcia po tort truskawkowy oraz wypicia wybornej kawy o smaku solonego karmelu. Tort przygotowaliśmy w niedzielę bez specjalnej okazji, choć mamy nadzieję, że nasi Czytelnicy zainspirowani tym przepisem podadzą tort z truskawkami na urodziny, imieniny lub zbliżający się Dzień Ojca. 🙂
Składniki na tort truskawkowy
Biszkopt:
- 4 jajka wielkości L
- 110 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 100 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
Krem truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 7 lekko czubatych łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
- tortenguss (do polania owoców)
|
Przygotowanie
Biszkopt:
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka wlać do miski i wraz ze szczyptą soli ubić je na sztywno, po czym, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Gdy piana z białek będzie sztywna i błyszcząca, wmiksowywać po żółtku. Wsypać część przesianej przez sito mąki pszennej i ziemniaczanej, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać resztę mąki i wmieszać ją w masę z jajek.
Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 25 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, studzić je tak 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, postawić na kracie i pozostawić do ostygnięcia. Gdy biszkopt będzie zimny, nożem odciąć go od brzegów tortownicy, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.
Krem truskawkowy:
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić ją w mikrofalówce bądź na ogniu (należy uważać, aby woda nie zawrzała, gdyż żelatyna straci swoje żelujące właściwości) i przestudzić.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pozostawić do odkapania. 350 g zblendować z cukrem, dodać do nich zimną żelatynę i wstawić do lodówki.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać zimne truskawki z żelatyną.
Wykonanie
Na pierwszym blacie tortu rozprowadzić 1/2 kremu truskawkowego. Położyć drugi biszkoptowy blat, wyłożyć resztę kremu truskawkowego, rozprowadzając go również po bokach. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki pozostałych truskawek, pokryć je przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu tortenguss.
Tort truskawkowy wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia kremu truskawkowego.
|
Podobne przepisy






2 Komentarze
M&B
14 czerwca 2018 at 14:04
Dziękujemy. 🙂 Tort nie tylko piękny, ale przede wszystkim smaczny. Z pewności na takie święto będzie odpowiedni. Życzymy smacznego. 🙂
Sylwia
13 czerwca 2018 at 09:15
Piękny tort 🙂
Na dzień taty mam plan upiec swój pierwszy tort, może sięgnę po ten przepis 🙂