Zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami

Zupa owocowa pojawia się każdego roku na naszym stole, tym razem jest to zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami. Darom ogrodów i sadów nie mogliśmy się oprzeć podczas sobotniej wizyty na bazarku. Praktycznie każde stoisko było zastawione łubiankami z truskawkami, a na ladach leżały dorodne, tańsze niż w zeszłym roku czereśnie. Pomyśleliśmy o połączeniu ich w zupie i dołączeniu rabarbaru, który czekał już w domu. Od razu po przygotowaniu zjedliśmy zupę na ciepło z makaronem, a następnego dnia ze względu na upał chłodziliśmy się, jedząc ją na zimno.
Składniki na zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami
- 500 g truskawek
- 300 g czereśni
- 200 g rabarbaru
- 2 cząstki anyżu
- 1/2 kory cynamonu
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- cukier do smaku
|
Wykonanie
Czereśnie umyć, usunąć ogonki, wydrążyć pestki.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, duże owoce przekroić na pół.
Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki.
Do garnka wlać 1 1/2 litra wody, wsypać wszystkie owoce, dodać anyż i korę cynamonu – zamiast niej można dodać 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Postawić na ogniu, gotować 10 minut.
W połowie szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wlać go do zupy owocowej, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty. Zupę odstawić z ognia, wyjąć z niej część owoców, anyż oraz korę cynamonu, zblendować. Doprawić do smaku cukrem.
Zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami podawać z makaronem, ryżem lub kaszą manną ugotowaną na gęsto. Ozdobić odłożonymi owocami.
|
Podobne przepisy






2 Komentarze
M&B
11 czerwca 2018 at 23:50
Bardzo nam miło. 🙂 Jeszcze można ją w tym roku zrobić, składniki nadal są dostępne. Smacznego. 🙂
Amber
11 czerwca 2018 at 15:48
Zupy owocowe pamiętam ze swojego dzieciństwa…
Najbardziej lubiłam wiśniową…
Twoja wieloowocowa bardzo przypadła mi do gustu!