Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami

Print Friendly, PDF & Email

zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami

Zupa owocowa pojawia się każdego roku na naszym stole, tym razem jest to zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami. Darom ogrodów i sadów nie mogliśmy się oprzeć podczas sobotniej wizyty na bazarku. Praktycznie każde stoisko było zastawione łubiankami z truskawkami, a na ladach leżały dorodne, tańsze niż w zeszłym roku czereśnie. Pomyśleliśmy o połączeniu ich w zupie i dołączeniu rabarbaru, który czekał już w domu. Od razu po przygotowaniu zjedliśmy zupę na ciepło z makaronem, a następnego dnia ze względu na upał chłodziliśmy się, jedząc ją na zimno.

Składniki na zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami

  • 500 g truskawek
  • 300 g czereśni
  • 200 g rabarbaru
  • 2 cząstki anyżu
  • 1/2 kory cynamonu
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • cukier do smaku




Wykonanie

Czereśnie umyć, usunąć ogonki, wydrążyć pestki.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, duże owoce przekroić na pół.

Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki.

Do garnka wlać 1 1/2 litra wody, wsypać wszystkie owoce, dodać anyż i korę cynamonu – zamiast niej można dodać 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Postawić na ogniu, gotować 10 minut.

W połowie szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wlać go do zupy owocowej, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty. Zupę odstawić z ognia, wyjąć z niej część owoców, anyż oraz korę cynamonu, zblendować. Doprawić do smaku cukrem.

Zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami podawać z makaronem, ryżem lub kaszą manną ugotowaną na gęsto. Ozdobić odłożonymi owocami.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami
Opublikowana
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Komentarzy

  1. M&B
    11 czerwca 2018    

    Bardzo nam miło. 🙂 Jeszcze można ją w tym roku zrobić, składniki nadal są dostępne. Smacznego. 🙂

  2. 11 czerwca 2018    

    Zupy owocowe pamiętam ze swojego dzieciństwa…
    Najbardziej lubiłam wiśniową…
    Twoja wieloowocowa bardzo przypadła mi do gustu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *