Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem

Boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem

Od czasu, kiedy kupiliśmy szynkowar i wraz z nim kilogram soli do peklowania, nie kupujemy już wędlin. Regularnie co dwa tygodnie robimy bowiem swoje domowe wędliny – raz w szynkowarze, a raz dla odmiany w piekarniku. Przed tegorocznymi świętami zrobiliśmy boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem, który wyszedł tak dobry, że zrobimy go ponownie na święta. 🙂

Boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem – składniki

Zalewa do peklowania:

  • 1,5 litra wody
  • sól do peklowania (w proporcjach podanych na opakowaniu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 owoce jałowca
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu




Wykonanie

Do garnka wlać wodę, dodać 3 rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca oraz ziarenka kolorowego pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. W wystudzonej wodzie z przyprawami rozpuścić sól do peklowania.

Boczek umyć.

Na dno naczynia, w którym surowy boczek będzie peklowany, wyłożyć wyłowione z zalewy przyprawy oraz czosnek. Ułożyć na nich boczek, zalać go wodą z solą peklową, mięso docisnąć talerzykiem, tak aby całe było zanurzone w zalewie. Całość zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 10 dni – co drugi dzień mięso odwrócić.

Po tym czasie boczek wyjąć z zalewy, pozostawić w temperaturze pokojowej na 60 minut.

Natkę pietruszki opłukać, posiekać.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub posiekać.

Boczek ułożyć skórą do dołu, rozsmarować na nim posiekaną natkę pietruszki i czosnek, następnie ciasno go zwinąć i związać kuchennymi nićmi. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać pół szklanki wody.

Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), wstawić naczynie z boczkiem, piec 3-3,5 godziny – gdy woda odparuje, należy ją uzupełnić.

Boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.




Boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.