Sernik kajmakowy

M&B
Sernik kajmakowy

Jednymi z najchętniej przez nas robionych ciast są serniki, na które udostępniliśmy już Wam 32 przepisy. Ostatnio upiekliśmy kremowy, lekki i puszysty sernik kajmakowy na kruchym spodzie. Ponieważ lubimy serniki i masę krówkową, wypiek ten przypadł nam do gustu i w ciągu kilku podejść zniknął z blachy. Dodajmy, że były to podejścia Bartka, bo ja załapałam się zaledwie na 4 kawałki. 🙂

Sernik kajmakowy – składniki

Masa serowa:

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli






Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na blat wysypać mąkę pszenną, dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wlać żółtko i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Dno formy (25×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruche ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować je i przy pomocy wałka przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15-20 minut. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia.

Masa serowa:

Do misy miksera przełożyć ser oraz 3/4 masy krówkowej, wlać kremówkę, wsypać cukier oraz budyń, zmiksować na niewielkich obrotach do połączenia się składników. Wbijać po jednym jajku, w dalszym ciągu miksując na niskich obrotach.

Wykonanie

Na upieczone kruche ciasto wylać masę serową, delikatnie potrząsnąć na boki formą, żeby masa równomiernie się rozeszła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 75 minut – gdy wierzch sernika zacznie się rumienić, przykryć go papierem do pieczenia.

Sernik kajmakowy po upieczeniu pozostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, po czym drzwiczki uchylić i zostawić na 30 minut. Wyjąć i po całkowitym wystygnięciu na wierzchu rozprowadzić resztę masy kajmakowej, wstawić do lodówki.






sernik kajmakowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik kajmakowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis