Makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami
Makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami to nasz pomysł na wykorzystanie gruszek do ciasta, zaś inspiracją do niego był wycinek z gazety wklejony do rodzinnego zeszytu z przepisami. Ciasto makowe jest słodkie, chrupiące, z wyrazistą nutą mleka skondensowanego. Karmelizowane gruszki były tak apetyczne, że z ledwością powstrzymywaliśmy się od podjadania ich prosto z patelni. 🙂 Warto było jednak sobie ich odmówić, gdyż w kremie z mleka skondensowanego w towarzystwie makowego biszkoptu smakowały jeszcze lepiej.
Składniki na makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami
Makowe ciasto:
- 5 jajek wielkości M
- 200 g niebieskiego maku niemielonego
- 150 g cukru pudru
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2-3 krople aromatu migdałowego
Krem z mleka skondensowanego:
- 250 g miękkiego masła
- 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (schłodzonego)
Karmelizowane gruszki:
- 3 gruszki konferencja
- 3 łyżki cukru
Poncz do nasączenia:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru
|
Przygotowanie
Makowe ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypywać stopniowo cukier puder, w dalszym ciągu miksując. Gdy masa będzie lśniąca i gęsta, dodawać po jednym żółtku, miksując na niewielkich obrotach, wlać kilka kropel aromatu migdałowego.
Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, następnie drewnianą łyżką partiami delikatnie wmieszać w ubite jajka.
Masę wylać na blachę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić na 30 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i przestudzić.
Krem:
Miękkie masło ucierać 10-15 minut, aż stanie się puszyste.
Schłodzone mleko ubić mikserem, po czym wlewać małym strumieniem do utartego masła, stale miksując.
Karmelizowane gruszki:
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić w kostkę.
Na patelnię wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia się. Wsypać gruszki, karmelizować, aż sok odparuje, a gruszki będą złociste. Przestudzić.
Wykonanie
Makowe ciasto przekroić na dwa blaty, dolny nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. Wyłożyć karmelizowane gruszki i rozprowadzić 3/4 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go ponczem, rozsmarować resztę kremu.
Ciasto makowe z karmelizowanymi gruszkami wstawić na kilka godzin do lodówki.
|