Paszteciki z mięsa z rosołu

Jeżeli robimy dania z drobiu, kupujemy całego kurczaka lub kaczkę, sami porcjujemy mięso, a z korpusu i skrzydełek gotujemy rosół. Po jego ugotowaniu mamy trochę mięsa, które czasami wykorzystujemy do zrobienia kolejnych potraw. W ten weekend zrobiliśmy paszteciki z mięsem i warzywami z rosołu, który gotowaliśmy z dodatkiem dwóch udek. Ponieważ mieliśmy sporo mięsa, ciasto drożdżowe zrobiliśmy z pół kilograma mąki, w efekcie czego otrzymaliśmy ponad 30 pasztecików z mięsem.
Składniki na paszteciki z mięsa z rosołu
Drożdżowe ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanki mleka
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki oleju
Nadzienie:
- 500 g mięsa z rosołu (oddzielonego od kości)
- 2 marchewki z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- 1 seler z rosołu
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania pasztecików
- czarnuszka
- kminek
- ziarna sezamu
|
Przygotowanie
Drożdżowe ciasto:
Do miseczki wlać podgrzane mleko (ok. 30oC) i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać cukier oraz 2 czubate łyżki mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do reszty mąki dodać sól, jajka, olej i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Nadzienie:
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić.
Mięso z rosołu, marchewki, seler, pietruszkę oraz podsmażoną cebulę jednokrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsa dodać gałkę muszkatołową, paprykę słodką, sól, pieprz oraz pieprz cayenne. Wyrobić na gładką masę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Wykonanie
>Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich kolejno wykładać na blat oprószony mąką, rozwałkować na prostokąty wielkości ok. 35×15 cm. Na środek każdego z nich wzdłuż dłuższego boku wyłożyć porcję nadzienia. Zamknąć ciasto, tworząc wałek, zlepić brzegi i przełożyć łączeniem na dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasta ponacinać na szerokość ok. 2-3 cm, używając ostrego noża natłuszczonego olejem. Każdą część posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać wybranym dodatkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut.
Paszteciki z mięsa z rosołu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, pokroić zgodnie z nacięciami i podawać na ciepło lub zimno z barszczem czerwonym.
|
Podobne przepisy
