Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką

W tegorocznym truskawkowo-rabarbarowym sezonie nastawiliśmy się na robienie prostych i szybkich ciast z tymi składnikami. Jednym z nich jest ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką, które zachwyciło nas połączeniem kwaśnego rabarbaru i delikatnej pianki. Nasze ciasto powoli już się kończy, podobnie jak sezon na polski rabarbar, dlatego też kupujcie pęczki rabarbaru i upieczcie to proste i smaczne ciasto. 🙂
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką – składniki
- 700 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Kruche ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Budyniowa pianka:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyni waniliowych (po 40 g)
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie
Rabarbar opłukać, odciąć końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z dwiema łyżkami cukru, odstawić na czas przygotowywania ciasta.
Kruche ciasto:
Na stolnicę wysypać obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka oraz śmietanę. Krótko zagnieść jednolite ciasto, następnie podzielić je w proporcjach 1/3 i 2/3. Oba kawałki owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie większym kawałkiem ciasta wylepić dno formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać je widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec 20 minut. Blachę wyjąć, na podpieczonym cieście rozłożyć odsączone kawałki rabarbaru.
Budyniowa pianka:
Do misy robota kuchennego wlać białka, ubijać na pianę. Pod koniec partiami wsypywać cukier, ubijać do uzyskania sztywnej piany. Wsypać i delikatnie wmiksować budynie, po czym wmiksować olej.
Wykonanie
Budyniową piankę wyłożyć i równomiernie rozprowadzić na cieście z rabarbarem. Na wierzch zetrzeć mniejszy kawałek schłodzonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 50-55 minut. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić, ciasto pozostawić jeszcze przez 15 minut. Wyjąć, zostawić w formie do wystygnięcia.
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub pokruszonymi bezikami.
Podobne przepisy
