Jaglane crumble z gruszkami
Jaglane crumble z gruszkami to propozycja na jeszcze zimne o tej porze roku wieczory, kiedy ma się ochotę na słodki i rozgrzewający deser. Ponieważ kruszonkę zrobiliśmy z kaszy jaglanej z dodatkiem ziaren, jest to wersja również dla osób, które unikają glutenu. Pod taką kruszonką można zamknąć każdy sezonowy owoc, niekoniecznie go karmelizując. My już czekamy na truskawki, maliny, borówki, śliwki…
Jaglane crumble z gruszkami – składniki
Karmelizowane gruszki:
- 4 gruszki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 szczypty cynamonu
- 2 goździki
- 2 łyżki rumu
Jaglana kruszonka:
- 50 g kaszy jaglanej
- 100 g masła
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 70 g mieszanki ziaren do kruszonki (migdały, sezam, pestki dyni oraz słonecznika)
|
Przygotowanie
Karmelizowane gruszki:
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt grube plastry.
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i chwilę podgrzewać, aby się skarmelizował. Dodać gruszki, cynamon i goździki, wlać rum. Przykryć przykrywką i pozostawić na małym ogniu, aby gruszki zmiękły. Zdjąć z ognia.
Jaglana kruszonka:
Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, wymieszać i odcedzić. Czynność powtarzać kilka razy, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie kaszę zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut. Odcedzić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (w proporcji 1 część kaszy – 2 części wody), przykryć i gotować na najmniejszym ogniu 15 minut, nie mieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Migdały, pestki dyni oraz słonecznika rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z sezamem, kaszą jaglaną, masłem i syropem klonowym.
Wykonanie
Na dno miseczek do zapiekania wyłożyć gruszki, na wierzch wsypać jaglaną kruszonkę.
Jaglane crumble z gruszkami piec w piekarniku nagrzanym do 160oC (z termoobiegiem) przez 35-40 minut.
|