Kurczak confit

Kurczak confit to propozycja na niedzielny rodzinny obiad, podczas którego chcemy podać znane mięso w niecodziennej odsłonie. Udka i piersi kurczaka obsypaliśmy obficie orientalnymi przyprawami, po czym gotowaliśmy je przez 1,5 godziny w kaczym tłuszczu. Kurczak confit po ugotowaniu był bardzo miękki, soczysty i przy rozdrabnianiu nożem rozchodził się na włókna.
Kurczak confit – składniki
- 1 kurczak (1,5-2 kg)
- 2 kg smalcu kaczego lub gęsiego (ew. oleju roślinnego)
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- sól
|
Wykonanie
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Mięso natrzeć wymieszanymi przyprawami, oprószyć solą, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na dobę.
W dużym garnku rozgrzać smalec, najpierw włożyć udka, po 15 minutach piersi, gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny – tłuszcz powinien tylko lekko bulgotać. Mięso będzie ugotowane, gdy na udkach będzie widać kość.
Kurczaka confit po ugotowaniu przełożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
|
Podobne przepisy
