Kurczak confit

M&B
Kurczak confit

Kurczak confit to propozycja na niedzielny rodzinny obiad, podczas którego chcemy podać znane mięso w niecodziennej odsłonie. Udka i piersi kurczaka obsypaliśmy obficie orientalnymi przyprawami, po czym gotowaliśmy je przez 1,5 godziny w kaczym tłuszczu. Kurczak confit po ugotowaniu był bardzo miękki, soczysty i przy rozdrabnianiu nożem rozchodził się na włókna.

Kurczak confit – składniki

  • 1 kurczak (1,5-2 kg)
  • 2 kg smalcu kaczego lub gęsiego (ew. oleju roślinnego)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • sól




Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Mięso natrzeć wymieszanymi przyprawami, oprószyć solą, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na dobę.

W dużym garnku rozgrzać smalec, najpierw włożyć udka, po 15 minutach piersi, gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny – tłuszcz powinien tylko lekko bulgotać. Mięso będzie ugotowane, gdy na udkach będzie widać kość.

Kurczaka confit po ugotowaniu przełożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.




kurczak confit

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kurczak confit
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis