Faworki ze skyrem

Na tegoroczny Tłusty Czwartek przygotowaliśmy nowy przepis na faworki ze skyrem. Raz do roku lubimy zjeść te kruche ciastka, ale nie lubimy długiego procesu wyrabiania i ubijania wałkiem ciasta na faworki. W zeszłym roku sprawdził się przepis na faworki ze słodką śmietaną, zaś w tym roku hicior w postaci faworki ze skyrem. Ciasto na nie nie wymaga siły, wystarczy podczas jego wyrabiania złożyć je kilka razy, dodatkowo można także rzucić nim o blat – tradycja tłuczenia powinna być zachowana. 😉
Faworki ze skyrem – składniki
- 150 g zimnego jogurtu skyr
- 220 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka wódki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 kg smalcu do smażenia
- cukier puder
|
Wykonanie
Na blat przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać żółtka, skyr oraz wódkę, zagnieść elastyczne ciasto. Ugniatać je kilka minut, od czasu do czasu składać je do środka. Ciasto ze skyrem owinąć folią spożywczą, wstawić od lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną z nich zawinąć ponownie w folię spożywczą, drugą bardzo cienko rozwałkować. Następnie pokroić w paski o szerokości ok. 3 cm i długości 8-10 cm. Na środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie, po czym przez nie przełożyć jeden z końców. Układać na lekko oprószonym mąką blacie, przykryć ściereczką. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
W szerokim garnku o grubym dnie podgrzać smalec do temperatury ok. 175oC. Ostrożnie wkładać po kilka faworków, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Faworki ze skyrem po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
Olka
9 lutego 2021 at 22:21
Ciekawy pomysł, będziemy robić.😊
iza
9 lutego 2021 at 07:59
uwielbiam faworki, zrobiłaś mi smaku