Fasolka szparagowa

W ogrodzie zaczęła dojrzewać fasolka szparagowa, strąki są już na tyle duże, że wystają spomiędzy liści i można w mig zerwać potrzebną ich ilość. Z dzisiejszych zbiorów zrobiliśmy do obiadu prostą fasolkę szparagową z bułką tartą. Jej przygotowywanie stało się okazją do rozmowy o surówkach i sałatkach pojawiających się w naszych domach rodzinnych. Okazało się, że Bartek jeszcze nigdy nie jadł ani tej dzisiejszej ani jeszcze kilku innych popularnych u mnie, a i ja mam coś do spróbowania z Jego stron. 🙂
Fasolka szparagowa z bułką tartą – składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 3 łyżki bułki tartej
- 25 g masła
- sól i pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Fasolkę umyć, odkroić końcówki i ewentualnie pozbyć się łyka. Ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut) lub na parze (ok. 10 – 15 minut). Odcedzić.
Bułkę tartą podsmażyć na małym ogniu na suchej patelni na złoty kolor. Dodać masło, chwilę podsmażać aż całość się połączy i bułka stanie się sypka.
Do garnka z ugotowaną fasolką szparagową dodać podsmażoną bułkę tartą i delikatnie wymieszać.
|
Podobne przepisy
