Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik Oreo

Print Friendly, PDF & Email

Sernik Oreo

Na święta wielkanocne nie może zabraknąć dobrego sernika. U nas w tym roku będzie to sernik pieczony z ciasteczkami Oreo. Sernik zrobiliśmy z sera z wiaderka oraz serka mascarpone i chyba nikt nie będzie zdziwiony, gdy napiszemy, że wyszedł pyszny. W smaku aksamitny i śmietankowy, niezbyt słodki, choć z czekoladową polewą. Do tego nieźle się prezentuje wyeksponowany na paterze, a także po przekrojeniu – czy nie tylko mi przypomina on łaciatą krówkę? 🙂 Coś nam się wydaje, że ten prosty sernik oreo z mascarpone będzie hitem rodzinnych spotkań.

Sernik Oreo – składniki

Spód z ciasteczek oreo:

  • 160 g ciasteczek Oreo
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka wielkości L (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 160 g ciasteczek Oreo

Polewa z białej czekolady:

  • 1 tabliczka białek czekolady
  • 30 ml mleka

Do ozdobienia:

  • 250 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)




Wykonanie

Spód z ciasteczek Oreo:

Masło rozpuścić w mikrofalówce, odstawić do przestygnięcia.

Z Oreo zdjąć krem, przełożyć go do osobnego naczynia.

Ciasteczka włożyć do misy blendera, dodać roztopione masło, zblendować na mokry piasek.

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, założyć obręcz. Wsypać zblendowane z masłem ciasteczka, równomiernie rozprowadzić na dnie i docisnąć dłonią. Tortownicę wstawić na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

Z opakowania ciasteczek Oreo odłożyć 4-5 sztuk do ozdobienia sernika. Resztę połamać na pół i na ćwiartki.

Do misy robota kuchennego przełożyć ser z wiaderka oraz serek mascarpone. Wbić jajka i wlać kremówkę, następnie wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach – tylko do połączenia się składników. Następnie wmieszać część połamanych ciasteczek i wylać masę do tortownicy. Na koniec powciskać resztę ciasteczek, tak aby wszystkie były przykryte masą serową.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 165oC (z termoobiegiem), piec 75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić w nim jeszcze przez godzinę (przy zamkniętych drzwiczkach). Przestudzony sernik wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Polewa:

W garnku podgrzać mleko, tak, aby było gorące, ale nie wrzące. Odstawić z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się. Lekko przestudzić i posmarować nią wierzch zimnego sernika.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z łyżeczką cukru. Przełożyć do woreczka z ozdobną tylką i udekorować wierzch sernika. Na koniec sernik z ciasteczkami Oreo ozdobić połówki ciasteczek.




Sernik Oreo

Sernik Oreo

Sernik Oreo

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik Oreo
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.