Babka pomarańczowa

Wyjazd na wakacje był tuż tuż, i na każde produkty wymagające zjedzenia znajdowaliśmy pomysły np. z pomarańczy zrobiliśmy skórkę kandyzowaną oraz babkę pomarańczową. Kolor tej babki jest tak intensywny, że kilka razy zmienialiśmy tło, aby nie wydawał się on sztuczny i przekłamany. Zresztą w tym wypieku wszystko jest okazałe i wyraziste – smak, aromat, a także lekkość i puszystość. Z tych powodów warto było piec pomarańczową babkę po nocy, a nie wypić szklankę soku pomarańczowego. 🙂
Babka pomarańczowa – składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 pomarańcze
- 320 g mąki pszennej
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
Dodatkowo:
- margaryna na natłuszczenia formy
- bułka tarta do wysypania formy
|
Wykonanie
Jedną pomarańczę sparzyć i wyszorować, zetrzeć z niej cienką warstwę skórki.
Ze wszystkich trzech owoców wycisnąć sok i odmierzyć 250 ml.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej, zmiksować. Naprzemiennie dodawać sok z pomarańczy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy.
Keksówkę (10/30 cm) natłuścić margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 55-60 minut – do suchego patyczka.
Babka pomarańczowa powinna zostać przez kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, z formy wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu. Babkę z sokiem z pomarańczy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
|
Podobne przepisy





