Babka pomarańczowa

M&B
Babka pomarańczowa

Wyjazd na wakacje był tuż tuż, i na każde produkty wymagające zjedzenia znajdowaliśmy pomysły np. z pomarańczy zrobiliśmy skórkę kandyzowaną oraz babkę pomarańczową. Kolor tej babki jest tak intensywny, że kilka razy zmienialiśmy tło, aby nie wydawał się on sztuczny i przekłamany. Zresztą w tym wypieku wszystko jest okazałe i wyraziste – smak, aromat, a także lekkość i puszystość. Z tych powodów warto było piec pomarańczową babkę po nocy, a nie wypić szklankę soku pomarańczowego. 🙂

Babka pomarańczowa – składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 pomarańcze
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju

Dodatkowo:

  • margaryna na natłuszczenia formy
  • bułka tarta do wysypania formy




Wykonanie

Jedną pomarańczę sparzyć i wyszorować, zetrzeć z niej cienką warstwę skórki.

Ze wszystkich trzech owoców wycisnąć sok i odmierzyć 250 ml.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej, zmiksować. Naprzemiennie dodawać sok z pomarańczy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy.

Keksówkę (10/30 cm) natłuścić margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 55-60 minut – do suchego patyczka.

Babka pomarańczowa powinna zostać przez kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, z formy wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu. Babkę z sokiem z pomarańczy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.




Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Babka pomarańczowa
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis