Rosół z kaczki
Rosół z kaczki powstał przy okazji dzielenia jej na części. Udka i piersi zostały upieczone, zaś z korpusy, skrzydełek i szyi zrobiliśmy aromatyczny rosół. Jest on bardziej tłusty od tego gotowanego na kurze czy kurczaku, ale warto poznać jego wyrazisty, głęboki smak. Jak to zwykle u nas bywa, część rosołu z kaczki została zamrożona – będzie doskonałą bazą do innych zup.
Rosół z kaczki – składniki
- 1 korpus z kaczki
- 2 skrzydła z kaczki
- 1 szyja z kaczki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 owoc jałowca
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
Dodatkowo:
- natka pietruszki
|
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić na kilka części, umyć.
Cebulę obrać, opiec nad gazem lub na płycie, tak aby zrobiła się czarna.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do garnka, w którym rosół będzie gotowany. Zalać wodą. Gotować ok. 10 minut od czasu zawrzenia wody. Żeby rosół był klarowny i pozbawiony szumowin należy po tym czasie mięso ostrożnie wyjąć i opłukać pod zimną wodą. Wodę z garnka wylać, a garnek umyć.
Do garna włożyć z powrotem mięso z kaczki, dodać warzywa oraz przyprawy, zalać odpowiednią ilością zimnej wody.
Rosół gotować przez 2 godziny pod lekko uchyloną pokrywką i na małym ogniu – powinien jedynie bulgotać.
Przed podaniem rosół z kaczki można ozdobić posiekaną natką pietruszki.
|