Charlotte z truskawkami
Na widok charlotte z truskawkami cieszą się oczy, a gdy zobaczą jej wnętrze, są wręcz zachwycone, taka jest piękna i z ciekawym wnętrzem. 😉 Trzeba także powiedzieć kilka słów o smaku, który skrywa w sobie najlepsze walory truskawek i mascarpone. Przepis publikujemy dość późno, ale jeśli uda się Wam kupić jeszcze świeże truskawki, to polecamy zrobienie charlotte z truskawkami. Ten prosty deser na zimno rodem z Francji, wbrew temu, co widzicie na zdjęciach, wcale nie jest trudny do zrobienia, a zachwyci każdego i wyglądem i smakiem. 🙂
Charlotte z truskawkami – składniki
- 200-220 g podłużnych biszkoptów z cukrem
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 500 ml dobrze schłodzonej kremówki 30%
- 250 g dobrze schłodzonego mascarpone
- 5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji (truskawki, maliny, borówki, porzeczki)
Wykonanie
Dno tortownicy (20-21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdy z biszkoptów przyciąć lekko z jednej strony, następnie ustawić je pionowo w tortownicy wzdłuż rantu formy. Dno tortownicy wyłożyć resztą biszkoptów, w szczeliny powkładać odkrojone ich kawałki.
Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.
Truskawki umyć, usunąć szypułki. 9-10 sztuk podobnej wysokości owoców odłożyć, zaś resztę zblendować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wmieszać do nich rozpuszczoną żelatynę i odstawić na kilkadziesiąt minut, aby masa truskawkowa zaczęła tężeć.
Do misy robota kuchennego wlać śmietankę kremówkę, dodać mascarpone, ubić na sztywno. 1/3 masy odłożyć do dekoracji – można od razu przełożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i schować do lodówki.
Do reszty masy z kremówki i mascarpone wmieszać tężejącą masę z truskawkami. Część mieszaniny wyłożyć łyżką na dno z biszkoptami, uważając, aby biszkopty się nie przemieściły. Następnie ułożyć odłożone truskawki, tortownicę włożyć na kilka minut do lodówki, po czym ostrożnie wylać resztę masy. Charlotte z truskawkami wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Przed podaniem deser ozdobić odłożoną wcześniej ubitą kremówką oraz świeżymi truskawkami, borówkami, malinami i porzeczkami.