Udka kacze w pomarańczach
Kaczka należy do naszego ulubionego drobiu, gdyż jest bardzo wdzięcznym produktem, który można przygotować na wiele sposobów – zarówno w całości, jak i podzielonym na porcje. Mięso bardzo dobrze komponuje się z owocami, dlatego zazwyczaj pieczemy kaczkę nadziewaną pomarańczami lub szybszą wersję, czyli udka kacze w pomarańczach. Kaczkę najczęściej przygotowujemy sobie na niedzielę, kiedy to mamy czas nie tylko na dłuższe chwile w kuchni, ale również przy stole.
Udka kacze w pomarańczach – składniki
- 4 kacze udka
- 3 pomarańcze
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Udka wstawić na noc do solanki przygotowanej z wody i soli (1 łyżka soli na 2,5 litra wody).
Następnego dnia udka umyć, osuszyć, natrzeć dobrze solą i pieprzem.
Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, przecedzić przez gęste sito, tak aby pozbyć się drobinek miąższu.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC (z termoobiegiem).
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć udka przez kilka minut z każdej strony. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, dolać sok pomarańczowy i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny. Podczas pieczenia udka odwracać mniej więcej co 30 minut, polewać je wytworzonym sosem. Gdyby sok z pomarańczy odparował, dolać trochę gorącej wody. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojoną w grube plastry pomarańczę.
Udka kacze w pomarańczach podawać wraz z plasterkami upieczonej pomarańczy.
|