Udka kacze w pomarańczach

M&B
Udka kacze w pomarańczach

Kaczka należy do naszego ulubionego drobiu, gdyż jest bardzo wdzięcznym produktem, który można przygotować na wiele sposobów – zarówno w całości, jak i podzielonym na porcje. Mięso bardzo dobrze komponuje się z owocami, dlatego zazwyczaj pieczemy kaczkę nadziewaną pomarańczami lub szybszą wersję, czyli udka kacze w pomarańczach. Kaczkę najczęściej przygotowujemy sobie na niedzielę, kiedy to mamy czas nie tylko na dłuższe chwile w kuchni, ale również przy stole.

Udka kacze w pomarańczach – składniki

  • 4 kacze udka
  • 3 pomarańcze
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia



Wykonanie

Udka wstawić na noc do solanki przygotowanej z wody i soli (1 łyżka soli na 2,5 litra wody).

Następnego dnia udka umyć, osuszyć, natrzeć dobrze solą i pieprzem.

Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, przecedzić przez gęste sito, tak aby pozbyć się drobinek miąższu.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC (z termoobiegiem).

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć udka przez kilka minut z każdej strony. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, dolać sok pomarańczowy i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny. Podczas pieczenia udka odwracać mniej więcej co 30 minut, polewać je wytworzonym sosem. Gdyby sok z pomarańczy odparował, dolać trochę gorącej wody. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojoną w grube plastry pomarańczę.

Udka kacze w pomarańczach podawać wraz z plasterkami upieczonej pomarańczy.

udka kacze w pomarańczach




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Udka kacze w pomarańczach
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis