Rolada bezowa

M&B
Rolada bezowa

Rolada bezowa, to odpowiedź na pytanie „Co zrobić z białkami, które zostają po pieczeniu kruchego lub drożdżowego ciasta”? My ostatnio białka jajek najczęściej wykorzystujemy je do zrobienia rolad bezowych, które wypełniamy ubitą kremówką z różnymi dodatkami. W tym przepisie do rolady bezowej dodaliśmy kostkę zrobioną z kolorowych galaretek, co przyniosło wspaniały efekt – słodycz i miękkość piankowej bezy mieszała się z twardością i soczystością owocowych galaretek. Pycha. 🙂

Rolada bezowa – składniki

Beza:

  • 4 białka z jajek wielkości M
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Śmietankowe nadzienie:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki (np. wiśniowa i agrestowa)



Przygotowanie

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie ciągle miksując, dodawać po łyżce cukru pudru, na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną i ocet. Piana z białek powinna być lśniąca, gęsta i sztywna.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozsmarować pianę z białek, tworząc prostokąt o wymiarach 25/30 cm. Posypać migdałami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec 25 minut.

Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, tak aby papier do pieczenia był na górze. Zdjąć go ostrożnie i pozostawić bezę do ostygnięcia.

Śmietankowe nadzienie:

W 250 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę wiśniową, w takiej samej ilości wody galaretkę agrestową. Pozostawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, po czym pokroić galaretki na kostkę.

Gdy galaretki są już stężałe i pokrojone, zacząć przygotowywać nadzienie.

Łyżkę żelatyny zalać 5 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestygnięcia.

Śmietanę kremówkę dobrze podbić, wsypać cukier puder i ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać żelatynę, wcześniej wymieszaną z dwiema łyżkami kremówki, na koniec do masy dodać kolorowe galaretki.

Wykonanie

Na zimą bezę wyłożyć nadzienie z kremówki i galaretek, zachowując ok. 2 centymetrowy odstęp od dłuższej krawędzi. Ostrożnie zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku, zawinąć ją w ściereczkę, która była pod spodem, i przełożyć do lodówki na kilka godzin, aby nadzienie stężało.

Roladę bezową najlepiej podawać schłodzoną.

rolada bezowa




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Rolada bezowa
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis