Sernik dyniowy z białą czekoladą
Niedawno uczestniczyliśmy w festiwalu Restaurant Week i degustowaliśmy dania w warszawskiej restauracji Fontanna. Na deser podano nam sernik dyniowy z białą czekoladą. Już po pierwszym kęsie wiedzieliśmy, że ten pomysł na sernik dyniowy powinien znaleźć się na naszym blogu. Od razu w niedzielę, bazując na doświadczeniu w wypiekaniu serników, stworzyliśmy naszą propozycję sernika dyniowego z białą czekoladą. Spód do tego dyniowego sernika zrobiliśmy z ciasteczek Oreo, które wzbogaciły smak i były kontrastem dla dyniowego koloru sernika.
Sernik dyniowy z białą czekoladą
-
Składniki na spód z ciasteczek Oreo:
- 300 g Oreo
- 45 g masła
-
Składniki na masę z sera i dyni:
- 1 kg białego sera w temperaturze pokojowej
- 250 g puree z dyni w temperaturze pokojowej
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g drobnego cukru
- 5 jajek wielkości L w temperaturze pokojowej
- czubek łyżeczki cynamonu
-
Dodatkowo:
- kilka kostek białej czekolady
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Przygotowanie – spód z ciasteczek Oreo
Całe ciasteczka Oreo zmielić w malakserze, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, dokładnie wymieszać składniki. Mieszaninę wysypać na tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie – masa serowo-dyniowa
Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do misy miksera.
Kremówkę wlać do garnka, podgrzać (nie zagotować), zdjąć z ognia, wsypać połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia się, odstawić do wystygnięcia.
Do sera dodać puree z dyni, cukier, jajka, cynamon, krótko zmiksować na niewielkich obrotach lub wymieszać szpatułką. Nadal miksując lub mieszając, wąskim strumyczkiem wlewać rozpuszczoną białą czekoladę.
Wykonanie sernika z dynią i białą czekoladą
Na schłodzony spód z ciasteczek Oreo wylać masę serowo-dyniową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, następnie przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia, po czym sernik dyniowy z białą czekoladą włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzch sernika posypać posiekaną białą czekoladą.
3 Komentarze
M&B
26 października 2021 at 07:52
W takiej sytuacji można wydłużyć czas pieczenia. A jeśli od razu widzimy, że puree jest rzadkie, można je odsączyć, wykładając na gęste siteczko. Asiu napisz, jak wyszedł sernik? Pozdrawiamy Marta i Bartek.
Joanna
25 października 2021 at 18:42
Masa serowa jest dość wodnista (być moze przez puree z dyni). Czy w takiej sytuacji trzymać dluzej w piekarniku? Jest szansa ze się uda? Jak postępować?
Ola
3 listopada 2017 at 10:41
Pysznie wygląda. Lubię dynie w deserach wiec zrobię ten sernik na weekend.