Królik duszony z pieczarkami

Potrawy z królika to jedno ze wspomnień z mojego dzieciństwa. Przy domu mieliśmy ok. 10 klatek, w których Dziadek hodował króliki i dzięki temu na naszym stole często gościły pasztety lub potrawki z królika. Królik z pieczarkami nie mieści się w tych wspomnieniach, ale z pewnością jest daniem, które może z tymi wspomnieniami konkurować. Mięso gotowane na sporej ilości pieczarek z dodatkiem białego wina jest miękkie i soczyste, a z grzybów powstaje świetny, aromatyczny sos. Z pewnością jest to danie, które można podać na świąteczny stół lub przyjmując gości na niedzielnym obiedzie.
Królik duszony z pieczarkami – składniki
- 1 królik
- 500 g pieczarek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 duża cebula
- 30 g masła
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej i masło do smażenia
|
Wykonanie
Królika podzielić na porcje, umyć, osuszyć, dobrze natrzeć solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą, odstawić na kilka godzin (temperatura pokojowa).
Po tym czasie mięso królika oprószyć mąką, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażać z każdej strony do zezłocenia się mięsa.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić na części. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, smażyć je do momentu puszczenia soku, na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pieczarki wraz z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać białe wino, a na wierzch położyć kawałki królika. Potrawę przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), dusić przez 80 minut, co jakiś czas mięso odwrócić.
Królika duszonego z pieczarkami podawać z dodatkiem kasz, klusek, gotowanych lub pieczonych ziemniaków.
|
Podobne przepisy





