Pasta z twarożku

Pasta z twarożku to wspomnienie mojego domu rodzinnego i dzieciństwa. Mama zawsze musiała robić dwie pasty serowe – dla mnie na słono, dla mojej Siostry na słodko, z dodatkiem cukru. Czasami pasta zmieniała kolor na czerwony dzięki dodaniu do niej odrobiny przecieru pomidorowego. Ta prezentowana tutaj nieco odbiega od moich dziecięcych wspomnień, wtedy nikt nie miał pojęcia o smaku oliwek i istnieniu kolendry, które dodałam do tej domowej, nowszej wersji pasty z twarożku.
Pasta z twarożku – składniki
- 200 g twarożku
- 15 czarnych oliwek
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- szczypta mielonej kolendry
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Ser dokładnie rozetrzeć lub zmielić w malakserze.
Oliwki odsączyć, pokroić na części.
Szczypiorek umyć i posiekać.
Do miski włożyć twarożek, część oliwek i szczypiorku. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zmieloną kolendrą.
Po wyłożeniu pasty z twarożku na kanapki udekorować pozostałymi cząstkami oliwek i szczypiorkiem.
|
Podobne przepisy
