Pasta z twarożku

M&B
Pasta z twarożku

Pasta z twarożku to wspomnienie mojego domu rodzinnego i dzieciństwa. Mama zawsze musiała robić dwie pasty serowe – dla mnie na słono, dla mojej Siostry na słodko, z dodatkiem cukru. Czasami pasta zmieniała kolor na czerwony dzięki dodaniu do niej odrobiny przecieru pomidorowego. Ta prezentowana tutaj nieco odbiega od moich dziecięcych wspomnień, wtedy nikt nie miał pojęcia o smaku oliwek i istnieniu kolendry, które dodałam do tej domowej, nowszej wersji pasty z twarożku.

Pasta z twarożku – składniki

  • 200 g twarożku
  • 15 czarnych oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Ser dokładnie rozetrzeć lub zmielić w malakserze.

Oliwki odsączyć, pokroić na części.

Szczypiorek umyć i posiekać.

Do miski włożyć twarożek, część oliwek i szczypiorku. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zmieloną kolendrą.

Po wyłożeniu pasty z twarożku na kanapki udekorować pozostałymi cząstkami oliwek i szczypiorkiem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pasta z twarożku
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis