Ciasto na naleśniki z ubitymi białkami

Wydawać by się mogło, że naleśniki to bardzo prosta rzecz – wystarczy wymieszać trochę mąki, mleka lub nawet wody, cukru lub soli, jajko i już można wędrować z tym na patelnię. A później niemalże nieograniczone możliwości wyboru dodatków. Jednak ilu kucharzy, tyle przepisów. W naszej propozycji dzięki temu, że dodawane są ubite na puszystą pianę białka oraz odrobina proszku do pieczenia, naleśniki są delikatne i lekkie. Można je jeść na słodko i na słono, z różnym rodzajem nadzienia lub całkowicie bez niczego. Takie naleśniki nigdy się nie znudzą. 🙂
Ciasto na naleśniki z ubitymi białkami – składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 1/4 l mleka
- 2 jajka
- czubek łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cukru lub 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę.
Jeżeli ciasto będzie ze słodkimi dodatkami, w następnym kroku należy dodać 2 płaskie łyżki cukru. Jeżeli na słono – 1/3 płaskiej łyżeczki soli.
W misce umieścić mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia, sól lub cukier i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.
Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz. W zależności od patelni oleju nie trzeba nalewać za każdym razem, można to robić co 2-3 naleśniki.
Z podanej ilości wychodzi ponad 20 naleśników.
|
Podobne przepisy
