Hummus z fasolki adzuki
Ze względów ekologicznych i ekonomicznych często gotujemy większe ilości roślin strączkowych niż potrzebujemy do zrobienia danej potrawy. Zawsze mamy pomysł na wykorzystanie tej nadwyżki w innym przepisie, przez co oszczędzamy czas, prąd i wodę. Tak było w przypadku fasolki adzuki, którą gotowaliśmy do sałatki z brązowym ryżem, a przy okazji powstał hummus z fasolki adzuki. Trochę zastanawialiśmy się nad nazwą naszej pasty z fasoli, ale po sprawdzeniu w wikipedii uznaliśmy, że można określać ją jako hummus, choć nie zawiera ciecierzycy.
Składniki na hummus z fasolki adzuki
- 150 g fasolki adzuki
- 4 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki wody
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- oliwa do podania
|
Wykonanie
Fasolkę adzuki zalać dużą ilością zimnej wody, odstawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzić, wlać czystą wodę, aby była kilka centymetrów powyżej fasolki. Gotować na małym ogniu do miękkości, ok. 50-60 minut. Odcedzić, wystudzić.
Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Kmin rzymski rozgnieść w moździerzu.
Do misy malaksera wsypać fasolkę adzuki, czosnek, kmin rzymski, dodać pastę tahini, sok z cytryny i wodę, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli pasta z fasoli będzie zbyt gęsta, należy wmieszać jeszcze trochę wody.
Hummus z fasolki adzuki doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą oraz pieprzem. Podawać polany oliwą, posypany np. prażonymi ziarnami słonecznika lub sezamu, posiekaną natką pietruszki, czerwoną cebulą.
|