Curry z kurczakiem
Indyjska kuchnia należy do jednej z najbardziej aromatycznych i w każdym zakątku świata ma swoich amatorów. Jest to kuchnia prosta, szybka i bazująca na przenikaniu się wielu dobrze dobranych przypraw. W naszym curry z kurczakiem połączyliśmy słodycz mleczka kokosowego z wyrazistością imbiru i pikantnością papryki chili, a wszystkie składniki dostępne są w każdym większym sklepie.
Curry z kurczakiem – składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 1 kawałek papryczki chili (ok. 2 cm)
- 2 płaskie łyżeczki curry
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać, papryczkę chili umyć, posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, wsypać brązowy cukier, zeszklić. Dodać czosnek, imbir i chili, podsmażać 1 minutę.
Wsypać mięso, oprószyć solą, pieprzem, curry i kurkumą, smażyć ok. 10 minut.
Wlać mleko kokosowe, zetrzeć skórkę z połowy cytryny, zagotować i trzymać na ogniu jeszcze 2 minuty.
Curry z kurczakiem podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
|