Wywar z pieczonych kości kaczki

W naszej kuchni często gości kaczka, z której robimy wiele potraw. Tym razem zdecydowaliśmy się na przygotowanie wywaru z kości kaczki. Aby nadać mu wyjątkowego smaku, najpierw podpiekliśmy w piekarniku surowe kości, które potem długo gotowały się z warzywami i przyprawami. Wywar z pieczonych kości kaczki charakteryzuje się nieco ciemniejszą i bardziej mętną barwą, ale wynagradza to głęboki smak, w którym wyczuwa się pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup.
Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki
- 1 korpus z kaczki
- kości z udek kaczki oraz skrzydełek
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 kawałek selera
- 2 łodygi i liście selera korzeniowego (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- sól, pieprz do smaku
- szczypta kardamonu
|
Wykonanie
Korpus kaczki oraz kości z udek i skrzydełek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 1 godzinę, w tym czasie można je przewrócić na drugą stronę.
Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać.
Cebulę obrać, przekroić na pół, podpiec na piecu.
Upieczone kości przełożyć do garnka, dodać przygotowane warzywa oraz przyprawy. Zalać zimną wodą, tak aby mięso i warzywa były przykryte. Doprowadzić do wrzenia, wsypać 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną przykrywką przez 2 godziny. W czasie gotowania łyżką zbierać pojawiające się szumowiny. Na 30 minut przed końcem gotowania wrzucić łodygi i liście selera korzeniowego.
Z rosołu wyjąć kości kaczki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, można dodać szczyptę kardamonu, aby rosół z pieczonych kości kaczki nabrał złocistego koloru.
|
Podobne przepisy
