Hummus z awokado
Hummus stał się naszą ulubioną pastą, z którą jemy krakersy, grzanki lub kawałki świeżych warzyw. Za każdym razem staramy się przygotować inną wersję, tym razem zrobiliśmy sobie hummus z awokado. Nieco obawialiśmy się, że awokado po kilku godzinach od zblendowania ściemnieje, jednak dodany sok z limonki sprawił, że było ono soczyście zielone i świeże także następnego dnia.
Jak może pamiętacie, hummus robiliśmy z gotowanej w domu ciecierzycy, co znacznie wydłużało czas przygotowania. Do tej wersji użyliśmy ciecierzycy z puszki i hummus z awokado powstał błyskawicznie. 🙂 Czy są zauważalne jakieś różnice? Wydaje mi się, że puszkowana ciecierzyca jest nieco bardziej sucha i musiałam dodać więcej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. W smaku żadnych różnic nie wyczuliśmy, więc teraz częściej będziemy zajadać się hummusem. 🙂
Składniki na hummus z awokado
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki pasty tahini
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sok z 1 limonki
- kilka łyżek zimnej wody
- sól do smaku
Dodatkowo do podania:
- świeża kolendra
- oliwa
- ziarenka sezamu
|
Wykonanie
Ciecierzycę wysypać z puszki na sitko, opłukać pod bieżącą wodą, pozostawić do odkapania.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżką.
Czosnek obrać, pokroić na kilka kawałków.
Ciecierzycę przełożyć do misy robota, krótko zmiksować, aby rozdrobnić ziarenka. Dodać awokado, czosnek, pastę tahini, sok z limonki oraz kmin rzymski. Miksować do powstania gładkiej masy. Jeśli będzie ona sucha, wlewać stopniowo po łyżce zimnej wody, za każdym razem zmiksować i zobaczyć, czy konsystencja jest odpowiednia. Doprawić do smaku solą, ewentualnie sokiem z limonki lub dodać więcej tahini.
Hummus z awokado przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwy i posypać posiekaną zieloną kolendrą lub podprażonymi ziarenkami sezamu.
|