Łódeczki ziemniaczane z piekarnika

Podczas pieczenia łopatki cielęcej upiekliśmy również łódeczki ziemniaczane z piekarnika. Używając niewielkiej ilości oleju oraz odpowiednio dobranych przypraw, można przygotować chrupiące i smaczne pieczone ziemniaki. Przygotowując łódeczki ziemniaczane z piekarnika, skorzystaliśmy z dotychczasowego doświadczenia i wcześniej obgotowaliśmy ziemniaki, dzięki czemu po upieczeniu były one miękkie w środku i równocześnie chrupiące.
Składniki na łódeczki ziemniaczane z piekarnika
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczka chili w proszku
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki soli do gotowania ziemniaków
Wykonanie
Ziemniaki (najlepiej podłużne) obrać, umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, wsypać 1/2 łyżeczki soli, postawić na ogień. Ćwiartki ziemniaków gotować 5 minut od momentu zawrzenia wody, po czym je odcedzić.
Na blachę wlać olej, rozsypać po nim słodką paprykę, chili, czosnek granulowany oraz sól, przemieszać. Dodać ziemniaki, używając kuchennych szczypiec, obtoczyć je w oleju z przyprawami.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), wsunąć blachę z ziemniakami, piec ok. 60 minut. W połowie pieczenia łódeczki z ziemniaków przemieszać.
Łódeczki ziemniaczane z piekarnika przełożyć na talerz, podawać z pieczonym mięsem lub sosem np. majonezowo-czosnkowym.
Podobne przepisy





