Gofry

Mając ochotę na słodkie śniadanie, często robimy naleśniki lub pankejki, choć od czasu do czasu wstrzymujemy nasz poranny głód i pieczemy puszyste gofry. Jak zazwyczaj dzielimy się pracą i w czasie gdy jedno z nas piecze domowe gofry, drugie robi kawę i przygotowuje dodatki. Przyjemnie jest usiąść do stołu, łączyć ulubione dodatki i popijając poranną kawę, powoli rozpoczynać weekend. 🙂
Składniki na gofry
- 250 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
|
Wykonanie
Margarynę rozpuścić w mikrofalówce lub na małym ogniu w garnku, przestudzić.
Jajka umyć, wbić do miski i utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą pianę. Wlać rozpuszczoną margarynę, następnie miksując, dodawać naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na rozgrzaną gofrownicę wylać porcję przygotowanego ciast, zamknąć pokrywę, piec ok. 5-7 minut – w zależności od mocy gofrownicy.
Upieczone wafle wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciasta, aby od spodu nie zrobiły się wilgotne. Domowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami – bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, polewą lub posypane cukrem pudrem.
|
Podobne przepisy
