Ogórki kiszone
Każdego roku mamy dużo ogórków do wykorzystania, ich znaczną część kisimy i zostawiamy zamknięte w słoikach na nadchodzące miesiące. Pracy jest sporo, ale kiszone ogórki są świetnym dodatkiem do domowego smalcu, surówek, a także powstaje z nich smaczna zupa ogórkowa, dlatego także i tego lata półki już uginają się pod ciężarem kwaszonych ogórków.
Ogórki kiszone – składniki
- ogórki do kiszenia
- pieprz w ziarenkach
- 2-3 główki czosnku
- korzeń chrzanu
- koper (łodyga wraz z baldaszkiem nasion i liśćmi)
- liście porzeczki
- liście chrzanu
- ziele angielskie
- na każdy litr wody czubata łyżka soli
|
Wykonanie
Zdrowe, świeże, niezbyt duże i podłużne ogórki dobrze umyć.
Umyć również koper, liście porzeczki oraz chrzanu.
Korzeń chrzanu obrać, pokroić na mniejsze ok. 6 cm kawałki.
Do wyparzonych słoików wrzucić kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego, kawałek liścia chrzanu oraz łodygę kopru wraz z baldaszkami nasion. Ułożyć pionowo i dość ciasno ogórki, wrzucić 2-3 ząbki czosnku, wcisnąć kilka liści porzeczek oraz kawałek korzenia chrzanu. Na wierzchu można ułożyć kilka mniejszych ogórków.
Wodę zagotować z solą (na każdy litrowy słoik ok. 250 ml), gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były dokładnie przykryte. Mocno zakręcić i postawić słoiki na zakrętkach. Gdy ostygną odwrócić je i jeszcze przez kilka dni trzymać w temperaturze pokojowej. W tym czasie może wyciekać troszkę wody, ale jest to naturalny proces kiszenia i nie należy go przerywać odkręcając słoiki. Po 3-4 dniach ogórki kiszone można wynieść do piwnicy.
|