Sałatka jajeczna z marynowanymi grzybami

Sałatka jajeczna z marynowanymi grzybami to nasza propozycja dla tych, którzy zastanawiają się, co nowego postawić w tym roku na wielkanocnym stole. Nas do nowego dania zainspirował słoiczek marynowanych prawdziwków, które dostaliśmy od Cioci Stasi. W końcu trzeba było go otworzyć, a świąteczny przepis był do tego dobrym pretekstem. Oczywiście nie mogło zabraknąć jajek, które wraz z ugotowanymi ziemniakami i korniszonami stworzyły sycącą i chrupiącą wielkanocną jajeczną sałatkę.
Sałatka jajeczna z marynowanymi grzybami – składniki
- 2 średnie ziemniaki
- 5 jajek
- 6-8 ogórków korniszonów
- 6-8 grzybków marynowanych
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. Z zimnych ziemniaków zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania się jajek. Wystudzone jajka wyjąć z wody, obrać i pokroić w kostkę.
Ogórki korniszony i grzybki marynowane wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę.
Szczypiorek opłukać, posiekać.
Masło utrzeć mikserem na puszystą, białą masę. Dodać do niej majonez, jogurt, musztardę oraz sos Worcestershire, zmiksować na niewielkich obrotach do połączenia się składników.
Do miski wsypać pokrojone ziemniaki, jajka, ogórki, grzyby oraz szczypiorek. Wlać przygotowany sos, wymieszać składniki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka jajeczna z marynowanymi grzybami może być podana od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą.
Podobne przepisy
