Zupa ogórkowa

M&B
zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa, czyli jedna z tradycyjnych polskich zup zagościła na naszym stole. W pierwszy mroźny zimowy dzień ugotowaliśmy duży garnek rozgrzewającej zupy z kiszonych ogórków. Dla wzmocnienia smaku i aromatu użyliśmy wędzonego boczku oraz świeżego koperku. Oboje pochodzimy z różnych miejsc Polski, ale w naszych domach ogórkową tak samo się robi i już na talerzu doprawia kwaśną śmietaną.

Zupa ogórkowa – składniki

  • 1/2 kg kiszonych ogórków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie kwaśna śmietana




Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również obrać i umyć, pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, włożyć boczek i gotować 20 minut. Zebrać szumowiny, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, dodać starte warzywa. Po 15 minutach wyjąć boczek, wrzucić ziemniaki, gotować do czasu, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć pokrojony w kawałki boczek.

Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem, można także dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa ogórkowa
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Lena

    9 stycznia 2016 at 16:36

    Smakowita zupa na chłodne dni:)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis