Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa, czyli jedna z tradycyjnych polskich zup zagościła na naszym stole. W pierwszy mroźny zimowy dzień ugotowaliśmy duży garnek rozgrzewającej zupy z kiszonych ogórków. Dla wzmocnienia smaku i aromatu użyliśmy wędzonego boczku oraz świeżego koperku. Oboje pochodzimy z różnych miejsc Polski, ale w naszych domach ogórkową tak samo się robi i już na talerzu doprawia kwaśną śmietaną.
Zupa ogórkowa – składniki
- 1/2 kg kiszonych ogórków
- 200 g wędzonego boczku
- 2 średnie marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 2 duże ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie kwaśna śmietana
Przygotowanie
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również obrać i umyć, pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, włożyć boczek i gotować 20 minut. Zebrać szumowiny, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, dodać starte warzywa. Po 15 minutach wyjąć boczek, wrzucić ziemniaki, gotować do czasu, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć pokrojony w kawałki boczek.
Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem, można także dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Lena
9 stycznia 2016 at 16:36
Smakowita zupa na chłodne dni:)