Pieczone ziemniaki

Dawno nie jedliśmy pieczonych ziemniaków, więc chcieliśmy je zrobić po powrocie ze świątecznego wyjazdu. Niestety w lodówce czekał na nas tylko jeden ziemniak, i chociaż był on duży, to i tak za mały dla nas dwojga. Dlatego też po uzupełnieniu zapasów upiekliśmy je na obiad w pierwszy wolny dzień w tym roku. Tym razem kupiliśmy gatunek ziemniaków przeznaczony do pieczenia, gdyż poprzednio zwykłe szybko zrobiły się miękkie i zaczęły się rozpadać. Te ziemniaki pieczone wyszły idealne – zdjęcie to potwierdza. 🙂
Pieczone ziemniaki – składniki
- 1 kg ziemniaków (mączne, najlepiej gatunek do pieczenia)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
- sól
|
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na dość duże kawałki. Przełożyć do garnka z osoloną wodą, gotować 5 minut od momentu zawrzenia. Odcedzić.
Przygotować marynatę z oleju i przypraw.
Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia, delikatnie wymieszać je z marynatą.
Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 50-60 minut, w trakcie ziemniaki kilka razy przemieszać. Czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości ziemniaków, może nawet wynieść 1,5 godziny.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
8 września 2021 at 18:46
Masz rację, dodatek dobrych ziół do pieczonych ziemniaków jest ważny. :-)Robiliśmy też takie ziemniaczki z ogniska, były super.:-)
Sandra
7 września 2021 at 10:16
Pieczone ziemniaczki, chyba każdy uwielbia takie przepisy i obiady. Zawsze dobrze dodać do nich sporo ziół dla pogłębienia smaku ale i w celach zdrowotnych. Ja jeszcze robię wariację z ziemniakami, aby smakowały jak z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ lecz wymaga to trochę więcej pracy i nie wszystkim może smakować.