Pieczone ziemniaki

M&B
Pieczone ziemniaki

Dawno nie jedliśmy pieczonych ziemniaków, więc chcieliśmy je zrobić po powrocie ze świątecznego wyjazdu. Niestety w lodówce czekał na nas tylko jeden ziemniak, i chociaż był on duży, to i tak za mały dla nas dwojga. Dlatego też po uzupełnieniu zapasów upiekliśmy je na obiad w pierwszy wolny dzień w tym roku. Tym razem kupiliśmy gatunek ziemniaków przeznaczony do pieczenia, gdyż poprzednio zwykłe szybko zrobiły się miękkie i zaczęły się rozpadać. Te ziemniaki pieczone wyszły idealne – zdjęcie to potwierdza. 🙂

Pieczone ziemniaki – składniki

  • 1 kg ziemniaków (mączne, najlepiej gatunek do pieczenia)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • sól




Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na dość duże kawałki. Przełożyć do garnka z osoloną wodą, gotować 5 minut od momentu zawrzenia. Odcedzić.

Przygotować marynatę z oleju i przypraw.

Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia, delikatnie wymieszać je z marynatą.

Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 50-60 minut, w trakcie ziemniaki kilka razy przemieszać. Czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości ziemniaków, może nawet wynieść 1,5 godziny.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pieczone ziemniaki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    8 września 2021 at 18:46

    Masz rację, dodatek dobrych ziół do pieczonych ziemniaków jest ważny. :-)Robiliśmy też takie ziemniaczki z ogniska, były super.:-)

  • Sandra

    7 września 2021 at 10:16

    Pieczone ziemniaczki, chyba każdy uwielbia takie przepisy i obiady. Zawsze dobrze dodać do nich sporo ziół dla pogłębienia smaku ale i w celach zdrowotnych. Ja jeszcze robię wariację z ziemniakami, aby smakowały jak z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ lecz wymaga to trochę więcej pracy i nie wszystkim może smakować.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis