Chaczapuri z suszonymi pomidorami
Pomysł na chaczapuri z suszonymi pomidorami podsunęło nam google. Plany odnośnie białego sera nie zostały zrealizowane, a trzeba było go wkrótce już zjeść lub zamrozić. Twaróg teraz chcieliśmy wykorzystać do czegoś na słono i od razu pierwszą propozycją wyszukiwarki było gruzińskie chaczapuri. Zdjęcia zachęciły nas do przyjrzenia się bliżej temu gruzińskiemu plackowi i już dalej nie musieliśmy szukać – był idealny. Nasze serowe nadzienie wzbogaciliśmy suszonymi pomidorami, a całość posypaliśmy szczypiorkiem i polaliśmy odrobiną sosu czosnkowego.
Chaczapuri z suszonymi pomidorami – składniki
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej chlebowej TYP 750
- 1 opakowanie drożdży instant (8 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
Nadzienie:
- 300 g białego sera
- 200 g mozzarelli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 6-8 suszonych pomidorów w oliwie
- sól
Dodatkowo:
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1/2 pęczka szczypiorku
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać do niej wszystkie pozostałe składniki, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto.
Włożyć do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nadzienie:
Biały ser zagnieść widelcem z odsączoną mozzarellą i kwaśną śmietaną, lekko posolić, wbić jajko, wymieszać.
Pomidory odsączyć, drobno pokroić, wmieszać w masę serową.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką powierzchnię, rozpłaszczyć dłonią na cienki, prostokątny placek i podzielić na 6 równych prostokątów.
Na środek każdego kawałka ciasta wyłożyć nadzienie. Boki wzdłuż dłuższej krawędzi złożyć i zagiąć do środka, następnie skleić ze sobą na końcach, tworząc kształt łódki.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzać do 200oC (z termoobiegiem), włożyć chaczapuri, piec 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chlebek posmarować masłem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo chaczapuri z suszonymi pomidorami można podawać np. z sosem czosnkowym lub ketchupem.