Deser pomarańczowy

M&B
Deser pomarańczowy

Na paterze leżą sobie pomarańcze, w które powbijaliśmy goździki. Zapach tej dekoracji wypełnia cały salon, cieszy oczy i zachęca do zjedzenia. Pokusa była tak silna, że dzisiaj dwie z nich wykorzystaliśmy do przygotowania pysznego deseru pomarańczowego. Wyszedł tak obłędny, że przepis o mało nie dostał określenia „pyszny deser pomarańczowy”. 🙂

Deser pomarańczowy – składniki

  • 2 pomarańcze
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 goździki
  • 4 łyżki cukru




Przygotowanie

Pomarańcze sparzyć, z jednej z nich zetrzeć do garnka cienką warstwę skórki. Wlać mleko, dodać goździki i zagotować.

W garnku ubić na biało żółtka z cukrem. Postawić na średni ogień i bardzo cienkim strumieniem, cały czas mieszając, wlewać gorące mleko.

Podgrzewać, nadal mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Przestudzić.

Pomarańcze obrać, podzielić na części, usunąć białe błonki.

Na dno salaterki położyć pomarańcze, kilka zostawić do dekoracji. Zalać wystudzonym kremem pomarańczowym, na wierzch położyć pozostałe owoce.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Deser pomarańczowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis