Deser pomarańczowy

Na paterze leżą sobie pomarańcze, w które powbijaliśmy goździki. Zapach tej dekoracji wypełnia cały salon, cieszy oczy i zachęca do zjedzenia. Pokusa była tak silna, że dzisiaj dwie z nich wykorzystaliśmy do przygotowania pysznego deseru pomarańczowego. Wyszedł tak obłędny, że przepis o mało nie dostał określenia „pyszny deser pomarańczowy”. 🙂
Deser pomarańczowy – składniki
- 2 pomarańcze
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 3 goździki
- 4 łyżki cukru
|
Przygotowanie
Pomarańcze sparzyć, z jednej z nich zetrzeć do garnka cienką warstwę skórki. Wlać mleko, dodać goździki i zagotować.
W garnku ubić na biało żółtka z cukrem. Postawić na średni ogień i bardzo cienkim strumieniem, cały czas mieszając, wlewać gorące mleko.
Podgrzewać, nadal mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Przestudzić.
Pomarańcze obrać, podzielić na części, usunąć białe błonki.
Na dno salaterki położyć pomarańcze, kilka zostawić do dekoracji. Zalać wystudzonym kremem pomarańczowym, na wierzch położyć pozostałe owoce.
|
Podobne przepisy
