Śledzie z migdałami w korzennej zalewie
Śledzie z migdałami w korzennej zalewie to doskonały pomysł na sylwestrowe przyjęcie, taka śledziowa przekąska z pewnością znajdzie uznanie u naszych gości. Przygotowanie roladek śledziowych wymaga nieco czasu, ale ich wygląd i smak z pewnością to zrekompensują. 🙂 Śledzie z migdałami w korzennej zalewie intrygują smakami, a struktura tego dania jest różnorodna i przyjemna w jedzeniu.
Śledzie z migdałami w korzennej zalewie – składniki
- 4 płaty śledziowe a’la Matias
- 8 suszonych śliwek
- 30 g płatków migdałowych
- 3 łyżki oliwy
- 1 szczypta kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2-3 roztarte goździki
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Śliwki opłukać, zalać letnią wodą, zostawić na kilka godzin.
Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, a jeśli są słone, namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Przekroić je wzdłuż na pół, a te połówki jeszcze w poprzek na dwie części. Na początku każdej części ułożyć połówkę suszonej śliwki, cały filet posypać płatkami migdałowymi. Zwinąć mocno zaczynając od strony śliwki. Roladki ułożyć w głębokim naczyniu o płaskim dnie.
Wymieszać składniki na marynatę: oliwę, kardamon, cynamon, goździki, cukier i ocet balsamiczny, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Zalać ryby, wstawić do lodówki na noc.
Następnie ułożyć śledzie na półmisku, na którym będą podawane, polać marynatą i posypać płatkami migdałowymi.
|