Tarta malinowa
Po sezonie na truskawki i jagody nadszedł czas na maliny. Wpis z przepisami na te słodkie owoce zaczynamy od zeszłorocznej tarty malinowej, która niestety z braku czasu nie zagościła na naszym blogu. W te wakacje z pewnością zrobimy ją ponownie, bo przepis jest świetny i wychodzi smaczna, kolorowa tarta z malinami.
Tarta malinowa – składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
- 500 g malin
- szczypta soli
|
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej kawałki zimnego masła, pokroić nożem. Dosypać cukier, dodać jajko i wodę, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość formy do tarty, rozłożyć je w niej, przyciąć boki i ponakłuwać widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), włożyć do niego ciasto i piec 10 minut. Przestudzić.
Nadzienie:
Z połowy malin przygotować sos, gotując owoce kilka minut na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia.
W czasie, gdy upieczone ciasto się chłodzi, przygotować pianę z białek, ubijając je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodawać po łyżce cukru pudru, cały czas miksując do uzyskania lśniącej i gęstej masy.
Wykonanie
Na podpieczoną tartę wylać sos z malin, ułożyć pozostałe owoce i przykryć je pianą z białek.
Tartę malinową piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 15 minut.
|
1 Komentarze
Feliksa
29 sierpnia 2021 at 14:13
Znakomicie komponuje się z kawą