Potrawka z królika
Z racji tego, że Dziadek hodował króliki, potrawka z ich mięsa to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Królik duszony z warzywami i śmietaną często gościł na naszym stole, a ponieważ blog to także miejsce na spisywanie rodzinnych przepisów, nie może na nim zabraknąć tego na potrawkę z królika. Po konsultacjach z Mamą, przedstawiamy sposób na wykonanie aromatycznej i smakowitej potrawki z królika, w której mięso jest soczyste i miękkie.
Potrawka z królika – składniki
- 1 królik
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 l wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa królika
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę, seler obrać, opłukać, pokroić w krążki.
Królika podzielić na mniejsze kawałki, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, jej nadmiar strząsnąć.
Na patelni rozgrzać olej, partiami, z każdej strony, obsmażać mięso królika na złoty kolor. Przełożyć je do żeliwnego naczynia lub garnka z grubym dnem, wlać wodę, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Postawić na małym ogniu, dusić pod przykryciem przez około 50 minut, co jakiś czas lekko przemieszać mięso, aby nie przywarło do dna. Gdy królik będzie miękki, wyjąć go na talerz, a do sosu dodać kremówkę zahartowaną 2-3 łyżkami gorącego sosu, chwilkę pogotować, aby sos nieco zgęstniał i ponownie włożyć kawałki mięsa.
Potrawkę z królika podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami z wody lub kaszą (jaglaną, bulgur, kuskus).
|