Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ciasto ile ważą jajka

Print Friendly, PDF & Email

ciasto ile ważą jajka

Wśród domowych przepisów jest jeden na bardzo proste i szybkie ciasto, w którym nie trzeba pamiętać proporcji. Wystarczy najpierw zważyć jajka, a później według ich wagi przygotować sobie pozostałe składniki, czyli mąkę, cukier i margarynę. Dodatkami do tego ciasta mogą być dowolne owoce, dobrze smakuje również przełożone dżemem lub kremem. Ciasto ile ważą jajka jest idealne, gdy nie chcemy spędzać w kuchni zbyt dużo czasu.

Składniki na ciasto ile ważą jajka

  • 4 duże jajka
  • margaryna (ile zaważą jajka)
  • cukier (ile zaważą jajka)
  • mąka pszenna (ile zaważą jajka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g renklod
  • cukier puder do posypania ciasta



Wykonanie

Renklody umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki.

Zważyć 4 jajka ze skorupkami, następnie odważyć tyle samo margaryny, cukru i mąki.

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Potem naprzemiennie wbijać jajka i dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.

Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, porozkładać renklody skórką do dołu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (grzałki góra-dół). Ciasto ile ważą jajka z renklodami piec ok. 40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.

ciasto ile ważą jajka

ciasto ile ważą jajka




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *