Ciasto ile ważą jajka
Wśród domowych przepisów jest jeden na bardzo proste i szybkie ciasto, w którym nie trzeba pamiętać proporcji. Wystarczy najpierw zważyć jajka, a później według ich wagi przygotować sobie pozostałe składniki, czyli mąkę, cukier i margarynę. Dodatkami do tego ciasta mogą być dowolne owoce, dobrze smakuje również przełożone dżemem lub kremem. Ciasto ile ważą jajka jest idealne, gdy nie chcemy spędzać w kuchni zbyt dużo czasu.
Ciasto ile ważą jajka – składniki
- 4 duże jajka
- margaryna (ile zaważą jajka)
- cukier (ile zaważą jajka)
- mąka pszenna (ile zaważą jajka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g renklod
- cukier puder do posypania ciasta
|
Wykonanie
Renklody umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki.
Zważyć 4 jajka ze skorupkami, następnie odważyć tyle samo margaryny, cukru i mąki.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Potem naprzemiennie wbijać jajka i dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.
Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, porozkładać renklody skórką do dołu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (grzałki góra-dół). Ciasto ile ważą jajka z renklodami piec ok. 40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.
|