Pulled pork

Planując nasz jesienny wyjazd do Kazimierza Dolnego, na miejsce zjedzenia obiadu wybraliśmy restaurację, w której serwuje się pulled pork. Niestety nasze napełnione ciastkiem i kawą żołądki nie pozwolił na realizację kulinarnych planów. Chęć na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę, nie opuszczała nas i została zaspokojona po kilku miesiącach pod naszym dachem. Marynowanie i pieczenie zakupionej 1,5 kg szynki trwało tak długo, że pulled pork zamiast na obiad zjedliśmy na śniadanie dnia następnego. Warto było czekać, gdyż szarpana wieprzowina w aromatycznym sosie z dodatkiem ogórków chilli i papryki w oleju była pysznym początkiem niedzieli. 🙂
Składniki na pulled pork
- 1 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki, łopatki lub szynki)
- 2 duże cebule
Solanka do marynowania:
- 4 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- 5 liści laurowych
Marynata:
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- 5 łyżek pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka granulowego czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
|
Przygotowanie
Solanka do marynowania:
Do dużego garnka wlać ok. 3 litry przegotowanej, wystudzonej wody. Wsypać sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie, rozgniecione ziarenka jałowca, dodać rozgniecione w łupinkach ząbki czosnku, liście laurowe oraz miód. Wymieszać do rozpuszczenia się soli i miodu. Do solanki włożyć umyte mięso. Jeżeli wieprzowina wystaje ponad poziom wody, docisnąć ją talerzykiem. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na noc.
Marynata:
W moździerzu rozgnieść kumin oraz pieprz w ziarenkach.
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Wykonanie
Mięso wyjąć z solanki (wyłowić i zachować wszystkich przyprawy), opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski z marynatą, dokładnie je nią natrzeć. Odstawić na godzinę.
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w którym będzie pieczona wieprzowina. Dodać przyprawy wyjęte z zalewy, położyć mięso wraz z całą marynatą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Po tym czasie wlać szklankę wody, naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, temperaturę zmniejszyć do 120oC, piec 8-9 godzin – aż mięso będzie miękkie. W czasie pieczenia mięso przewracać lub polewać sosem. Na ostatnią godzinę zdjąć pokrywkę, aby wieprzowina ładnie się przyrumieniła.
Po zakończeniu pieczenia naczynie wyjąć z piekarnika, pozostawić w nim mięso na 20-30 minut, aby mięso odpoczęło. Dwoma widelcami rozrywać mięso na kawałki, aby otrzymać szarpaną wieprzowinę.
Pulled pork można podawać w bułce do hamburgerów lub bagietce z dodatkiem świeżych warzyw, kiszonych ogórków i czerwonej cebuli.
|
Podobne przepisy
