Sernik nowojorski na spodzie z owsianych ciasteczek

M&B
sernik nowojorski na spodzie z owsianych ciasteczek

Sernik nowojorski, którym raczyliśmy się w zeszłym tygodniu, był efektem naszych noworocznych kulinarnych postanowień. Założyliśmy sobie, że regularnie, w każdy weekend pieczemy, gotujemy i piszemy przepisy na bloga. W pierwszą sobotę stycznia, korzystając z receptury zamieszczonej na stronie BBC, upiekliśmy New York cheesecake, który był w naszych planach już od dawna. Niestety spód wyszedł rozmiękczony i ciężko było go oddzielić od dna, zaś sam sernik był kremowy, ale zbyt miękki. Ponieważ wypiek był bardzo smaczny, ponownie sięgnęliśmy do oryginalnego przepisu, ale zmniejszyliśmy ilość masła i wydłużyliśmy czas pieczenia. To przyniosło oczekiwane efekty, które możemy Wam zaprezentować w postaci zdjęć i przepisu. Zachęcamy do zrobienia sernika nowojorskiego i życzymy smacznego. 🙂

Składniki na sernik nowojorski na spodzie z owsianych ciasteczek

Spód z owsianych ciasteczek:

  • 150 g ciasteczek owsianych (lub wielozbożowych)
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru

Masa serowa:

  • 900 g białego sera z wiaderka (dobrej jakości) w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 3 jajka wielkości L w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%) w temperaturze pokojowej

Polewa śmietanowa:

  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny






Przygotowanie

Spód z owsianych ciasteczek:

Masło rozpuścić w garnku na niewielkim ogniu lub w mikrofalówce, odstawić do przestygnięcia.

Ciasteczka owsiane przełożyć do misy blendera, zmiksować je na proszek. Wsypać cukier, wlać masło, ponownie zblendować do wymieszania się składników.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz. Wsypać rozdrobnione ciasteczka, równomiernie rozłożyć je po powierzchni, mocno docisnąć do dna. Tortownicę wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

Aby biały ser, jajka i śmietana osiągnęły temperaturę pokojową, należy wyjąć je z lodówki na co najmniej 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania sernika.

Do misy miksera przełożyć ser z wiaderka, dodać cukier, 3 całe jajka, 1 żółtko, mąkę, kwaśną śmietanę oraz skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, wlać ekstrakt waniliowy i łyżkę soku z cytryny. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać masy serowej.

Wykonanie

Na blacie kuchennym ułożyć na krzyż dwa długie paski folii aluminiowej, na ich środku postawić tortownicę wyjętą z lodówki. Folią dokładnie owinąć formę, żeby podczas pieczenia w kąpieli wodnej do sernika nie dostała się woda. Do tak przygotowanej tortownicy wlać masę serową, wyrównać jej powierzchnię, lekko potrząsając formą na boki.

Zagotować ok. 2 litry wody, piekarnik rozgrzać do 160oC (z termoobiegiem).

Do głębokiej formy z piekarnika wstawić tortownicę, wlać gorącą wodę, całość ostrożnie wsunąć do piekarnika na drugi poziom od dołu. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 90oC i kontynuować pieczenie przez 60 minut. Ważne jest, aby podczas pieczenia sernika nie otwierać drzwiczek piekarnika.

Upieczony sernik nowojorski pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 2 godziny, po tym czasie wyjąć go, zdjąć folię aluminiową i pozostawić do wystygnięcia.

Gdy sernik jest zimny, przygotować śmietanową polewę, czyli wymieszać śmietanę, cukier i sok z cytryny. Na sernik wylać polewę, wyrównać jej powierzchnię.

Na wierzchu tortownicy rozwinąć folię spożywczą, która zapobiegnie wyschnięciu polewy. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godziny, a najlepiej na całą noc.

Sernik nowojorski na spodzie z owsianych ciasteczek przed podaniem można ozdobić świeżymi lub kandyzowanymi owocami, polewą owocową lub skórką startą z cytryny.

* * * Zobacz także nasze inne przepisy na serniki. * * *






sernik nowojorski na spodzie z owsianych ciasteczek

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik nowojorski na spodzie z owsianych ciasteczek
Opublikowane
Średnia ocen
2.51star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    16 stycznia 2019 at 09:51

    Coś w tym jest. 🙂

  • Konesso

    14 stycznia 2019 at 16:34

    Najlepsze ciasto w świecie! 😍👏

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis