Ciapkapusta
Ciapkapusta pochodzi z kuchni śląskiej, a u nas na blogu pojawia się po wizycie w warszawskiej restauracji, gdzie podano nam ją do schabowego. Bartek, choć pochodzi ze Śląska, przyznał, że nie zna tej potrawy i oboje mogliśmy spróbować po raz pierwszy tego regionalnego dania. Gdy po zakupach na bazarku zobaczyliśmy, że mamy trzy główne składniki na ciapkapustę, zmieniliśmy nasze kulinarne plany i do pieczonych udek z kurczaka zrobiliśmy ciaperkraut. Koniecznie musicie spróbować, jak dodatek kiszonej kapusty oraz boczku zmienia dobrze nam znany smak ziemniaków. 🙂
Składniki na ciapkapustę
- 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
- 300 g kiszonej kapusty
- 150 g wędzonego surowego boczku
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.
Boczek pokroić w drobną kostkę, wsypać na patelnię, smażyć na małym ogniu.
W tym czasie cebulę obrać, pokroić także w drobną kostkę, dosypać do boczku. Wsypać kminek, słodką paprykę, chili oraz roztarty w dłoni majeranek. Dalej smażyć, aż cebula się zeszkli – jeżeli z boczku nie wytopiło się dużo tłuszczu, dodać łyżkę smalcu.
Na patelnię dołożyć kapustę, smażyć kilka minut, aż nabierze złocistego koloru. Odstawić z ognia.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odlać, następnie ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać kapustę z boczkiem oraz cebulą, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciapkapusta bardzo dobrze smakuje ze sztuką mięsa oraz sosem pieczeniowym.
4 Komentarze
M&B
23 września 2019 at 20:06
To teraz nie wiem, która nazwa bardziej mi się podoba. 🙂
M&B
23 września 2019 at 20:05
Polecamy. 🙂 Proste składniki, wykonanie także proste, a jakże inaczej smakują ziemniaki. 🙂
Pawel
23 września 2019 at 17:59
Na ziemi łódzkiej nazwa tej potrawy to „Dziad”
zjedz_mnie
23 września 2019 at 10:56
Przyznam, że mnie zaciekawiłaś tą ciapkapustą. Chętnie przy okazji spróbuje 🙂 Pozdrawiam