Ciapkapusta

M&B
ciapkapusta

Ciapkapusta pochodzi z kuchni śląskiej, a u nas na blogu pojawia się po wizycie w warszawskiej restauracji, gdzie podano nam ją do schabowego. Bartek, choć pochodzi ze Śląska, przyznał, że nie zna tej potrawy i oboje mogliśmy spróbować po raz pierwszy tego regionalnego dania. Gdy po zakupach na bazarku zobaczyliśmy, że mamy trzy główne składniki na ciapkapustę, zmieniliśmy nasze kulinarne plany i do pieczonych udek z kurczaka zrobiliśmy ciaperkraut. Koniecznie musicie spróbować, jak dodatek kiszonej kapusty oraz boczku zmienia dobrze nam znany smak ziemniaków. 🙂

Składniki na ciapkapustę

  • 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 150 g wędzonego surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szczypta chili
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.

Boczek pokroić w drobną kostkę, wsypać na patelnię, smażyć na małym ogniu.

W tym czasie cebulę obrać, pokroić także w drobną kostkę, dosypać do boczku. Wsypać kminek, słodką paprykę, chili oraz roztarty w dłoni majeranek. Dalej smażyć, aż cebula się zeszkli – jeżeli z boczku nie wytopiło się dużo tłuszczu, dodać łyżkę smalcu.

Na patelnię dołożyć kapustę, smażyć kilka minut, aż nabierze złocistego koloru. Odstawić z ognia.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odlać, następnie ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać kapustę z boczkiem oraz cebulą, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Ciapkapusta bardzo dobrze smakuje ze sztuką mięsa oraz sosem pieczeniowym.




ciapkapusta

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciapkapusta
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

4 Komentarze

  • M&B

    23 września 2019 at 20:06

    To teraz nie wiem, która nazwa bardziej mi się podoba. 🙂

  • M&B

    23 września 2019 at 20:05

    Polecamy. 🙂 Proste składniki, wykonanie także proste, a jakże inaczej smakują ziemniaki. 🙂

  • Pawel

    23 września 2019 at 17:59

    Na ziemi łódzkiej nazwa tej potrawy to „Dziad”

  • zjedz_mnie

    23 września 2019 at 10:56

    Przyznam, że mnie zaciekawiłaś tą ciapkapustą. Chętnie przy okazji spróbuje 🙂 Pozdrawiam

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis