Ciasto z figami i migdałową kruszonką

Od kilkunastu dni sklepy kuszą świeżymi figami w bardzo dobrej cenie. Nic więc dziwnego, że 10 dojrzałych fig trafiło do naszego koszyka. Z połowy z nich zrobiliśmy lekkie, proste, aromatyczne ciasto z figami i migdałową kruszonką. Ciasto swój złocisty, lekko jesienny kolor zawdzięcza brązowemu cukrowi i cynamonowi. Z dodatkiem chrupiącej migdałowej kruszonki ciasto z figami jest idealne do niedzielnej, popołudniowej kawy z mlekiem. 🙂
Ciasto z figami i migdałową kruszonką – składniki
Ciasto:
- 4-6 fig (w zależności od wielkości)
- 4 jajka (wielkości M)
- 250 ml oleju
- 125 ml mleka
- 190 g brązowego cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubek łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
Migdałowa kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 50 g brązowego cukru
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka płatków migdałowych
|
Przygotowanie
Migdałowa kruszonka:
Masło rozpuścić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, przelać do miseczki. Wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz płatki migdałowe. Składniki wymieszać łyżką.
Ciasto:
Do miski wbić jajka, wlać mleko oraz olej, podbić trzepaczką do połączenia się składników. Wsypać brązowy cukier i szczyptę soli, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kardamon oraz cynamon, ponownie wymieszać. Na koniec wmieszać płatki migdałowe.
Wykonanie
Dno tortownicy (śr. 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nie ciasto, potrząsnąć formą, aby wyrównać jego powierzchnię. Ułożyć umyte i przekrojone na pół figi (skórką do dołu). Wierzch posypać przygotowaną migdałową kruszonką.
Ciasto z figami i migdałową kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec 55-60 minut. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić, ciasto pozostawić na kilkanaście minut, następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy
