Szarlotka z galaretką na biszkopcie
Szarlotka z galaretką na biszkopcie była jedną z czterech ciast, które zrobiliśmy do pracy po naszym ślubie. Ciasto było delikatne, nie za słodkie, a kwasowość antonówek świetnie komponowała się ze słodką bitą śmietaną. Właśnie rozpoczyna się sezon na jabłka, więc polecamy spróbować szarlotki z galaretką, tym bardziej, że jest to deser łatwy i szybki do zrobienia. 🙂
Szarlotka z galaretką na biszkopcie
-
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka (wielkości L)
- 110 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 100 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
-
Składniki na jabłka z galaretką:
- 2 kg jabłek (np. antonówka)
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka żelatyny
-
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- płatki migdałowe
-
Dodatkowo:
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Przygotowanie – biszkopt
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka wlać do miski i wraz ze szczyptą soli ubić je na sztywno, po czym, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Gdy piana z białek będzie sztywna i błyszcząca, wmiksować kolejno po żółtku. Wsypać część przesianej przez sito mąki pszennej i ziemniaczanej, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać resztę mąki i wmieszać ją w masę z jajek.
Dno oraz boki formy (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zrzucić na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Pozostawić w formie do wystygnięcia.
Przygotowanie – jabłka z galaretką
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, przesypać do garnka, wlać wodę oraz wsypać cukier, wymieszać. Postawić na małym ogniu, dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Wsypać galaretki cytrynowe oraz żelatynę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie – bita śmietana
Gdy jabłka będą już zimne, można przygotować bitą śmietanę.
Śmietanę kremówkę wlać do misy miksera, lekko ubić, wsypać śmietan-fix wymieszany cukrem pudrem, ubić na sztywno.
Wykonanie
Na zimny biszkopt wylać jabłka, wyrównać ich powierzchnię, rozprowadzić na nich bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Szarlotkę z galaretką na biszkopcie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
1 Komentarze
zosia
11 września 2021 at 23:03
Świetny przepis. Użyłam innych jabłek ale wszystkim ciasto bardzo smakowało. 🙂